Гамбургеру – 120 років: як з'явилась улюблена страва усього світу Читайте по-русски

Гамбургер primebeef.ru
Певно, нема у світі людини, яка жодного разу не куштувала гамбургер. Або принаймні не чула про поєднання пшеничних булочок із котлетою, соусом та овочевим гарніром

Однак ви точно здивуєтесь, коли дізнаєтесь, що одна з найпопулярніших страв днями  відсвяткувала своє 120-річчя і з'явилась не завдяки McDonald's.

Бургер чи гамбургер?

Єдина правильна назва страви – гамбургер. Вона походить від назви німецького (за іншою версією – американського) міста Гамбург.

Хто придумав гамбургер?

Одностайної відповіді на це питання нема. Офіційним винахідником гамбургера вважають Луї Ласена. 27 липня 1900 року чоловік запатентував бутерброд із м'ясною котлетою та овочевим гарніром. Однак схожі рецепти приготування страви були ще й до нього, тому історики розглядають кілька версій створення першого гамбургера.

За першою версією, назва "гамбургер" уперше з'явилась ще у Нью-Йорку ще у 1834 році. Перша згадка про "Гамбурзький стейк" із Німеччини зустрічається в газеті "Вечірній Бостон", датованій 1884 роком.

У 1885 році брати Чарльз та Френк Менчіс на ярмарку в американському містечку Гамбург пропонували відвідувачам котлети з яловичини, що розміщувалися між двома шматками булки. За цією версією, у братів закінчились запаси ковбаси, тому ті нашвидкоруч придумали таке рішення проблеми.

У тому ж році на іншому ярмарку у Сеймурі (США) Чарлі Нагрін продавав фрикадельки, вкладені між двома шматками хліба. Чоловік називав їх "гамбургери Чарлі".

Також є припущення, що перші спроби приготувати схожі бутерброди були ще в Давньому Римі.
Однак батьком гамбургера можна дійсно назвати Луї Ласена хоча б тому, що він запатентував свою страву.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!

Гамбургер
Гамбургерkitchenstories.com

Як гамбургер став символом фастфуду?

У 1921 році у Канзасі відкрився заклад White Castle Hamburger, фірмовою стравою якого були саме гамбургери. Протягом 20 років він приваблював клієнтів насамперед невисокою вартістю – лише 5 центів за один гамбургер.

Наприкінці 1940-х років у компанії з'явився серйозний конкурент – McDonald's. Із його появою у США активно почала розвиватися мережа закладів швидкого харчування. Брати Макдональди вигадали, як здешевити вартість бургерів та прискорити їхнє приготування. Вони розробили систему самообслуговування за прилавком та організували роботу кухні за конвеєрним принципом. Хоч компанія і не створила гамбургер, але точно дала потужний поштовх до його популярності у всьому світі.

Чим відрізняється сучасний гамбургер від своїх предків?

Технологія приготування гамбургера не надто змінилась. У 1960-х років до булочки стали додавати кунжутне насіння для покращення перетравлення страви.

Сучасні шеф-кухарі вигадали інші варіації бургера. Наприклад, у ресторанах люксового класу замінюють яловичину на фуа-гру, чорні трюфелі або яловичину Кобе. Вартість такого бургера може становити 1000 доларів.

Раніше "Дивогляд 5.UA" ділився рецептами найсмачніших сендвічів, які можна взяти із собою на роботу.

Попередній матеріал
Нейрохарчування: як воно впливає на наш мозок та чому це так важливо у 21 столітті
Наступний матеріал
Як прибрати жирний блиск з обличчя влітку: практичні поради
Loading...