Для справжніх гурманів: топ-10 смачних рибних рецептів для святкового столу і на щодень

Риба, страва, рецепт Depositphotos
5.ua підготував для вас 10 рецептів страв із риби. Тут зібрані найкращі варіанти запеченої, тушкованої та смаженої рибки

Лосось з овочами і медовим соусом

Червона риба з медово-гірчичним соусом – це насамперед смачна, а, по-друге, дієтична страва. Мед і соєвий соус додадуть рибі пікантний солодкуватий присмак. Рецепт дуже простий, готується швидко.

Інгредієнти:

  • лосось – 300 г;
  • шампіньйони – 150 г;
  • селера – 150 г;
  • броколі – 150 г;
  • морква – 150 г;
  • вершкове масло – 50 г;
  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • гірчиця у зернах – 1 ст. л.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • італійські трави – 1 ст. л.;
  • оливкова олія – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Чистимо і ріжемо селеру, гриби та моркву. Солимо, додаємо італійські трави і оливкову олію. Перемішуємо.
  2. Рибу солимо, перчимо і викладаємо на деко разом з овочами.
  3. Вершкове масло, гірчицю зернисту, соєвий соус і мед ставимо на плиту. При постійному помішуванні чекаємо, поки розтопиться масло.
  4. Поливаємо рибу і овочі остиглим соусом. Ставимо лосося з овочами в розігріту духовку до готовності, приблизно на 10-15 хвилин.
  5. Подаємо запеченого лосося з овочами і соусом!

Поради. З цим соусом можна запікати не тільки рибу, а й, наприклад, куряче філе. З рибою в медовому соусі можна подати картоплю, рис і так далі.

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Печеня з риби по-закарпатськи

Дуже смачна риба, тушкована в горщику.

Інгредієнти:

  • філе риби (судак, хек, минтай) – 500-600 г;
  • рослинна олія – 100 мл;
  • цибуля – 2 шт.;
  • томатний соус – 3 ст. л.;
  • червоний молотий перець – за смаком;
  • рибний бульйон – 250 мл;
  • часник – 0,5 зубчика;
  • рублена зелень – 2 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • лавровий лист – 1-2 шт.;
  • перець горошком – 5-6 шт.

Приготування:

  1. Залити рибу водою, довести до кипіння, вкинути лавровий лист, кілька перців горошком. Варити 40 хвилин.
  2. Рибне філе посипати сіллю, нарізати шматочками і обсмажити в 50 мл рослинної олії до легкого золотистого кольору.
  3. Ріпчасту цибулю подрібнити і підсмажити на олії.
  4. Додати томатний соус і червоний мелений перець.
  5. Влити бульйон і трохи посолити. Довести до кипіння.
  6. На дно горщика покласти лавровий лист і перець горошком. Потім укласти смажену рибу.
  7. Залити бульйоном з цибулею.
  8. Заправити розтертим часником і зеленню. Накрити кришкою і поставити в духовку. Запікати печеню з риби 50 хвилин при 180 градусах (враховуючи час нагрівання духовки).
  9. До столу печеню з риби подавати в горщику. До риби можна відварити картоплю.

Поради. Можна розкласти рибу в порційні маленькі горщики. Тоді час запікання трохи зменшиться.

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Запечене філе хека в лаваші

Закуска з філе хека в кошиках з лаваша, яка дуже швидко готується. Смачна і дуже апетитна рибка, запечена в духовці, нікого не залишить байдужим. Підійде як на святковий стіл, так і на щодень.

Інгредієнти:

  • лаваш – 1 шт.;
  • філе хека – 4 шт.;
  • курячі яйця – 2 шт.;
  • сметана (20%) – 1 ст. л.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сир твердий – 70 г;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • сіль – 0,5 ч. л.

Приготування:

  1. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на олії.
  2. Кожне філе хека розрізати на три поздовжні тонкі смужки. Вони повинні бути приблизно однакової ширини.
  3. У миску розбити яйця. Додати сметану. Потім посолити. Все добре перемішати.
  4. Додати в яєчну суміш обсмажену цибулю і знову перемішати.
  5. Твердий сир натерти на дрібній тертці.
  6. Тонкий лаваш нарізати невеликими квадратиками (за кількістю смужок риби).
  7. Розігріти духовку до 180 градусів. У силіконові форми вставити паперові формочки для випічки кексів.
  8. У формочки покласти квадрати лаваша.
  9. Смужки хека згорнути рулетиками і помістити в кошики з лаваша.
  10. Додати приблизно по 1 ст. ложці яєчної суміші в кожен кошик. Намагатися розподілити рівномірно суміш, щоб вистачило на кожну порцію.
  11. Зверху посипати тертим сиром.
  12. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 20 хвилин. Риба готується швидко.

Поради. Можна також поекспериментувати з іншими видами риби.

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Рибні відбивні

Кілька, тюлька чи анчоуси придатні не тільки для засолювання. З такої рибки можна приготувати безліч інших страв, наприклад, рибні відбивні. Цей рецепт дуже популярний в Одесі. Вони виходять смачними і нагадують повноцінні рибні котлети.

Інгредієнти:

  • свіжа кілька (тюлька/анчоуси/корюшка/дрібна салака/мойва) – 500 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно пшеничне – 2 ст. л. з гіркою;
  • цибуля зелена – 0,3 пучка;
  • олія соняшникова – 60 мл;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком.

Приготування:

  1. Розділіть рибку на філе, тобто видаліть голови, нутрощі і хребти. Перекладіть філе риби у миску. Відходи викиньте.
  2. В іншу миску розбийте яйця, додайте сіль і чорний мелений перець. Збийте яйця виделкою або маленьким вінчиком.
  3. Всипте борошно. Як слід перемішайте до отримання тіста, воно має бути трохи густіше, ніж для млинців.
  4. У миску з рибними філешками перелийте тісто. До рибки в клярі додайте нарізану тонкими кільцями зелену цибулю. Перемішайте.
  5. У сковороді розігрійте олію. Ложкою викладіть рибний фарш у масло, по 1 ст.л. для однієї відбивної.
  6. Смажте рибні відбивні з обох сторін до рум'яної скоринки, вогонь має бути середній.
  7. Биточки з кільки подавайте до столу в гарячому, теплому або охолодженому вигляді – смачно буде в будь-якому разі.

Поради. Найчастіше рибні відбивні готують з тюльки. Рибка бажано повинна бути свіжою або свіжомороженою (тобто не солоною).

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Запечена риба дорадо

Ніжна, соковита і апетитна рибка на вечерю. Дуже просто і неймовірно смачно!

Інгредієнти:

  • дорадо – 2 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • прованські трави – 1 ч. л.;
  • сіль – за смаком
  • перець чорний мелений – за смаком.

Приготування:

  1. Рибу очистити від луски, випатрати, промити, обсушити паперовими рушниками, натерти сіллю, перцем і сушеними травами.
  2. Цибулю нарізати тонкими півкільцями.
  3. Помідор залити окропом, потім облити холодною водою, зняти шкірку, дрібно нарізати.
  4. Цибулю обсмажити на оливковій олії до прозорості, додати помідори, тушкувати всі разом 3-4 хвилини.
  5. Рибу начинити овочами, загорнути у фольгу.
  6. Запікати дорадо в духовці, нагрітій до 200 °С 30 хв.
  7. Потім фольгу розкрити, змастити рибку оливковою олією і запікати ще 10 хвилин, до рум'яної скоринки.

Поради. Подати рибку можна з лимончиком та гілочками кінзи.

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Запечений минтай під сирним соусом

Дуже смачний рецепт приготування філе минтая, запеченого в духовці під сирним соусом.

Інгредієнт:

  • філе минтая – 1 кг;
  • сир – 150 г;
  • молоко – 300 мл;
  • масло вершкове – 1 ст. л.;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • прованські трави – 1 ч. л.;
  • перець – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  • цибуля зелена – 0,3 пучка.

Приготування:

  1. Розігріти духовку до 250-275 градусів.
  2. Кожне філе минтая розрізати на 2-3 шматки.
  3. Викласти на деко і відправити в духовку на 5-6 хвилин.
  4. Розтопити вершкове масло. Додати борошно, розмішати.
  5. Поступово додати молоко, постійно помішуючи.
  6. Натерти сир. Додати половину натертого сиру і, помішуючи, довести молочно-сирний соус до однорідності.
  7. У форму для запікання викласти філе минтая (попередньо злегка змастити форму приготованим соусом). Посолити, поперчити.
  8. Полити зверху сирним соусом. Додати прованські трави. Посипати натертим сиром.
  9. Запікати філе минтая під сирним соусом в духовці 25 хвилин при 230 градусів.
  10. Готову запечену рибу викласти на тарілку та посипати зеленою цибулею.

Поради. Обирайте сир не з найдешевших сортів. Тоді рибка буде ще смачнішою.

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Запечена скумбрія

Скумбрія за цим рецептом виходить смачна, соковита і ароматна, а на її приготування ви не витратите багато часу.

Інгредієнти:

  • скумбрія свіжа (свіжоморожена) – 2 шт.;
  • паприка солодка мелена – 1 ч. л.;
  • часник сухий – 2 ч. л.;
  • кріп сухий – 1 ч. л.;
  • рослинна олія – 2-3 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

Приготування:

  1. Філеруємо скумбрію. Солимо філе з обох сторін.
  2. Готуємо маринад: змішуємо паприку, кріп, часник і рослинну олію.
  3. Змащуємо скумбрію маринадом з обох сторін, викладаємо у форму для запікання і залишаємо маринуватися на 60 хв.
  4. Потім відправляємо скумбрію в духовку на 20 хвилин при 200˚С.

Поради. Перед подачею прикрасьте страву лимоном та свіжою зеленню.

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Запечена риба з картоплею і майонезом

Швидка страва з філе білої морської риби, запеченої з картоплею, під майонезом – чудовий обід або вечеря.

Інгредієнти:

  • філе білої морської риби – 250 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • сир твердий – 30 г;
  • майонез – 1,5 ст. л.;
  • помідор – 1 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • рослинна олія – 0,5 ч. л.

Приготування:

  1. Філе риби нарізати невеликими порційними шматочками.
  2. Форму для запікання змастити олією. Викласти рибне філе в один шар у форму, посолити і поперчити.
  3. Помідор нарізати півкільцями і викласти поверх риби.
  4. Картоплю очистити й нарізати тонкими кружечками. Розкласти картоплю поверх помідорів, посолити і поперчити.
  5. Змастити шар картоплі майонезом за допомогою силіконового пензлика.
  6. Сир твердий натерти на середній тертці. Посипати верх страви натертим твердим сиром. Покласти форму в розігріту до 180˚С духовку на 40 хвилин.

Поради. Рибу можна взяти будь-яку морську білу, підійде пангасіус, тілапія та палтус.

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Запечена форель із рисом та овочами

Дуже смачна страва "три в одному": ніжна риба з соковитими овочами і розсипчастим рисом!

Інгредієнти:

  • форель – 400 г;
  • рис – 250 г;
  • кабачки – 200 г;
  • вершки – 200 мл;
  • морква – 100 г;
  • цибуля – 100 г;
  • зелень кропу і петрушки – 2 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком.

Приготування:

  1. У чайнику закип'ятити воду. Рис промиваємо під проточною водою. Викладемо рис у форму для запікання.
  2. Заливаємо рис окропом. Вода повинна повністю покрити рис. Додаємо дрібку солі.
  3. Цибулю ріпчасту нарізати півкільцями. Викласти нарізану цибулю поверх рису. Моркву наріжемо кільцями.
  4. Викласти моркву в форму.
  5. Кабачки нарізаємо спочатку кружечками, а потім на половинки. Викладаємо кабачки поверх моркви.
  6. Форель очищуємо від шкіри і нарізаємо порційними шматочками. Викладаємо рибу поверх овочів в форму.
  7. Зелень кропу і петрушки рубаємо ножем. 
  8. У мисці змішуємо вершки з зеленню, сіллю і чорним меленим перцем. Заливаємо отриманою сумішшю рибу з рисом і овочами.
  9. Відправляємо форму в розігріту до 180˚С  духовку на 40-45 хвилин.

Поради. Рис можна взяти бурий. Замість форелі підійде і лосось, і сьомга.

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Тріска по-китайськи

Смажена тріска по-китайськи – це дуже смачно. Абсолютно негостра рибка і спокусливо ароматна.

Інгредієнти:

  • філе тріски – 900 г;
  • цибуля ріпчаста велика – 1 шт;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • соус соєвий – 3 ст. л.;
  • горілка – 3 ст. л.;
  • борошно рисове – 100 г;
  • перцева суміш – за смаком;
  • коріандр – за смаком;
  • сіль – за смаком;
  • рослинна олія – 70-80 г.

Приготування:

  1. У блендер покласти цибулю, часник, трохи солі, перцеву суміш з коріандром, горілку та соєвий соус. Усі інгредієнти подрібнити майже до пюреподібного стану.
  2. Філе тріски нарізати невеликими шматками, змастити соусом, перемішати, накрити кришкою і маринувати 30-50 хвилин.
  3. Обваляти рибу в рисовому борошні і обсмажити в рослинній олії на середньому вогні до рум'яної скоринки (приблизно по 7-8 хв. із кожного боку).

Поради. Сіль можна одразу кинути в борошно, або щоразу не солити кожен шматок риби.

Риба, страва, рецепт
Риба, страва, рецептDepositphotos

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв про те, як Гонконг зустрів рік Свині масштабним феєрверком.

Також дивіться фотогалерею за темою:

Ігристе у ванній, какао, новорічні вогники: атмосферні світлини до свят – ФОТО

Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/
Новорічні фото-2019
/

Попередній матеріал
В Україні стартувала реєстрація на ЗНО: кого допустять до оцінювання і які потрібні документи
Наступний матеріал
Як провести свято і що подарувати на День святого Валентина: ТОП-10 романтичних порад