Дзеркало тижня

Литва – єдина країна ЄС, яка бойкотуватиме усі без винятку події 9 травня в Москві

    Литва, можливо, єдина серед країн Євросоюзу, хто повністю бойкотує урочистості з нагоди ювілею завершення Другої світової війни в Москві 9 травня.

    "Представники Литви не будуть присутні на військовому параді 9 травня на Червоній площі, в Москві", - повідомили інформагенції BNS у департаменті інформації та зв'язків з громадськістю литовського МЗС, передає Delfi.

    За повідомленням міністерства, посол Литви в Росії вшанує пам'ять загиблих у Другій світовій війні 8 травня, поклавши квіти до Могили невідомого солдата. У цій церемонії візьмуть участь і інші посли країн ЄС. А двоє дипломатів з різних відомств повідомили, що Литва буде єдиною державою ЄС, яке вирішило не посилати навіть послів.

    У зв'язку з вторгненням Росії в Україну до Москви відмовилися прибути керівники більшості країн Західної Європи, проте, багато країн делегують посадових осіб нижчого рангу – здебільшого послів.

    Зокрема, Латвія і Естонія підтвердили, що 9 травня їхньої держави будуть представлені послами. США в Москві також будуть представлені на рівні посла.

    Директор Інституту міжнародних відносин і політичних наук Вільнюського університету Рамунас Вільпішаускас повідомив журналістам, що рішення Литви не делегувати посла є "крайньою практикою, яка достатньо рідко використовується в державних відносинах".

    "Це свідчить про те, як посадові особи, відповідальні за зовнішню політику Литви, оцінюють роль Росії в європейській архітектурі безпеки і характер її дій в Україні. Ця оцінка жорсткіша, ніж у більшості країн ЄС", – підкреслив Вільпішаускас.

    В урочистостях у Москві планував взяти участь прем'єр Греції Алексіс Ципрас, а також лідери Китаю, Північної Кореї, Індії, ПАР, Монголії, Куби та В'єтнаму. Найближчий союзник Путіна – Олександр Лукашенко – відмовився приїжджати, бо проводитиме власний парад у Мінську, а проросійські політики Східної Європи, президент Чехії Мілош Земан і прем’єр Словаччини Роберт Фіцо, замість параду проведуть зустріч одне з одним.

    Канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла президенту Володимиру Путіну прибути до Москви 10 травня.

    Попередній матеріал
    Антикорупційне бюро оголошує конкурс на 15 адміністративних посад - Ситнік
    Наступний матеріал
    Окупанти заявляють, що телеканал АТR сам попросив себе закрити
    Теги:
    Loading...
    У Кремлі нарешті прокоментували відмову Лукашенка від участі у путінському параді

    У Кремлі нарешті прокоментували відмову Лукашенка від участі у путінському параді

    Прем'єр Ізраїлю не поїде до Москви на парад 9 травня

    Прем'єр Ізраїлю не поїде до Москви на парад 9 травня

    Лукашенко не поїде 9 травня в Москву, прийматиме парад у Мінську

    Лукашенко не поїде 9 травня в Москву, прийматиме парад у Мінську

    Речник МЗС: те, що президента Чехії не буде на параді в Москві – це дуже позитивно

    Речник МЗС: те, що президента Чехії не буде на параді в Москві – це дуже позитивно