Лонгріди

Не лише веселощі й шоколадні зайці: як святкують Великдень у різних країнах світу

Традиції святкування Великодня у різних країнах світу є досить схожими, проте відзначення Пасхи у деяких куточках планети може здивувати та навіть шокувати. Шоколадний білбі, баранячі голови, хода грішників, спалення опудала Юди, катання яєць по газону та прибивання живих людей до хрестів – це лише кілька великодніх традицій у країнах, про які ми вам розповімо.

Німеччина

У п’ятницю і суботу напередодні Великодня в Німеччині ніхто не працює. У Страсну п'ятницю німці обов’язково споживають рибу. А в суботу ввечері влаштовують велике Великоднє вогнище. Воно символізує згоряння всіх поганих почуттів. Окрім того, під час суботніх гулянь німці змагаються, у кого міцніші великодні яйця. Проте там яйцями не "б'ються", а скочують їх зі схилів.

У цій країні Великдень – ще й дитяче свято. За німецьким повір'ям, великодній зайчик розмальовує писанки та ховає їх у саду. Тож вранці на Великдень після церковної служби діти із задоволенням шукають ці писанки, а також кошики з ласощами, які батьки дбайливо заховали напередодні. У другій половині Великодня німецькі сім'ї відвідують друзів і родичів та пригощають одне одного.

Головною великодньою стравою в Німеччині є запечена риба, прикрашена "великодніми дзвіночками" – нарцисами. Також на святковому столі є баранина у вигляді торта та смажене ягня. На десерт у Німеччині ласують пирогом, який дуже нагадує українську паску. В тісто пирога додають родзинки, заплітають у вигляді коси і запікають.

Австралія

Головним символом Великодня в Австралії є не великодній кролик, як у багатьох країнах, а білбі – рідкісна тубільна тварина цього континенту, у формі якої австралійці полюбляють робити святкові гостинці. Популярні також і шоколадні яйця.

Великдень в Австралії святкують на природі. Адже австралійці вірять, що в це свято очищується повітря, а вода в джерелах набуває властивості, схожі до властивостей святої води. Крім того, на Великдень в Австралії відбувається фестиваль великих повітряних куль, зроблених у вигляді великодніх яєць. До слова, відпочивають австралійці на Великдень аж 4 дні.

Головною великодньою стравою в австралійців вважається смажена баранина, яловичина або курча. Щодо десерту, то австралійці ласують традиційним тортом із безе, прикрашеним фруктами, ківі, полуницями, ананасами та мандаринами. Окрім того, популярними на Великдень є солодкі гарячі булочки (Hot Cross Bun). Їх в Австралії їдять на великодній сніданок перед обов’язковим відвідуванням церкви.

Мексика

Великдень у Мексиці святкують, мабуть, найдовше у світі – майже 2 тижні. У Страсну п'ятницю стартує Великодній карнавал з розкішними постановками страстей Христових, танцями та феєрверками. Над вулицями розвішують гірлянди зі строкатого паперу. А в суботу розвішують ляльки Юди із пап'є–маше, до яких чіпляють петарди та хлопавки. До кінця дня цих ляльок підривають. На сам Великдень, у неділю, в Мексиці проводиться богослужіння та святе причастя. А після них відбуваються фінальні постановки страстей Христових, після чого сім'ї розходяться по домівках або ж танцюють на вулицях.

На Великдень у Мексиці традиційно їдять приготоване на грилі порося. Ласують мексиканці і незвично для нас приготованою бараниною: баранячі голови фарширують печінкою, беконом, травами і обсмажують в олії. Потім викладають ці голови на круглу тацю разом із відвареними баранячими ногами, баранячими зобними залозами, обсмаженими з беконом, з крокетами з язиків та мізків і крутонами. Страву поливають спеціальним соусом.

Велика Британія

Перед Великоднем в Великій Британії всі школи зачиняються на 2 тижні.

Святкові дні починаються за тиждень до Великодня – у Вербну неділю. Мешканці Англії святкують прибуття Христа в Єрусалим. У Великий четвер прийнято подавати милостиню. Традиція ця пішла від королівського двору.

З п'ятниці до Великодня в церквах затихають дзвони. А в неділю британці відвідують Великодню службу, вітають один одного із завершенням посту і початком нового життя. У цей день прийнято вдягати новий одяг. Церкви на Великдень прикрашають гілками дерев із бруньками, нарцисами та розфарбованими яйцями. На Великодню службу англійці, як і українці, несуть святити кошики, наповнені яйцями, хлібом та іншою їжею. Проводяться святкові богослужіння з органною музикою. Парафіяни освячують святкові кошики з хлібом, яйцями і пасхальним тортом. 

У деяких містах Англії грають в катання яєць, які важливо не розбити. В інших – влаштовують футбольні турніри, перемоги в яких відзначають барильцем елю і пирогом з кролятини. Після церковної служби – проводять час у колі сім'ї. Для дітей у неділю великодній заєць залишає кошики з солодощами, а також ховає яйця, які дітлахи розписували за тиждень до цього. Тож малеча береться по всьому будинку шукати ці яйця. Дитина, яка збере найбільше яєць, отримує приз.

Традиційними великодніми стравами є баранина з овочами, запечена свинина, медово–часникові фрикадельки, весняний салат, глазуровані яблуками сосиски, здобні булочки і спеціальний великодній торт. Крім того, в Англії існує традиція дарувати знайомим і незнайомим дітям на вулиці солодощі.

Італія

У Страсну п'ятницю в Італії вшановують пам'ять Страстей Христових і не їдять м'яса. Вночі вулицями міст відбуваються костюмовані хресні ходи за участю "грішників, що каються", які несуть із собою окови та запалені факели. Страсна субота в Італії – це день мовчання.

У неділю жителі міст і провінцій намагаються потрапити на святкову ходу в Рим. Костюмована процесія йде від Колізею до Палантини, розігруючи сценки за біблійними мотивами про життя, смерті і воскресіння Христа. Тисячі італійців збираються на головній площі Риму, щоб почути привітання Папи. А потім у колі сім'ї влаштовують святковий сніданок, їдять розфарбовані яйця, сирну паску і неаполітанський пиріг.

Святкують італійці і Світлий понеділок після Великодня. Цей день здебільшого проводять на природі, влаштовуючи прогулянки та пікніки.

Головна великодня страва – смажена баранина з артишоками або козеня. А найпоширенішою випічкою є коломба – щось на зразок української паски, проте з яскравим лимонним ароматом. Втім, великодня випічка в кожному регіоні різна. У Мілані печуть кекс у вигляді голуба з мигдалем і цукровими кульками. На півдні Італії – пиріг зі шматками сиру пекоріно, пармезаном, ковбасою різних сортів і вареними яйцями. А сицилійці печуть відкритий пиріг із сиром і відвареною у воді пшеницею та цукатами. Та жоден Великдень в Італії не минає без лігурійської страви Тorta pasqualina. Це особливий пиріг, начинений шпинатом і яйцями.

Сполучені Штати Америки

У США на Великдень сім'ї обов'язково відвідують церкву. Служба супроводжується колективним співом на честь Ісуса Христа. Після цього дітям дарують кошики від "великоднього зайчика", який наповнив їх кольоровими яйцями та солодощами.

Дуже популярною святковою грою є катання яєць по похилому газону. Учасники гри змагаються, хто далі і без зупинки зможе прокатати своє яйце. Найбільше змагання відбувається в неділю на газоні біля Білого дому у Вашингтоні. Сотні дітей приходять зі своїми кошиками з яскраво розфарбованими яйцями і катають їх вниз по галявині біля президентського маєтку.

На Великодній стіл американці кладуть шинку з ананасами, картоплю, фруктовий салат та овочі.

Індія

Великдень святкують і християни Індії, яких там лише 2,5% від усього населення. Невід'ємною частиною святкувань є обмін подарунками, богослужіння та екстравагантні карнавали. Також люди обмінюються кольоровими ліхтариками та великодніми тістечками. В Індії немає традиції розфарбовувати яйця, проте їх та великоднього зайця можна придбати у крамницях і на ринках.

Польща

У Польщі, як і в Україні, освячують у храмах фарбовані яйця, м'ясо та хрін. Але крашанки й писанки в костел приносять в Страсну суботу. Великдень тут святкують у неділю та понеділок. Ранок неділі починається зі святкової меси у костелі, потім поляки сідають за святковий стіл. За традицією, за столом мають зібратися всі покоління однієї родини. Святкова трапеза починається з молитви.

Давньою традицією святкування Великодня у Польщі є "смігус–дингус" – жартівливий звичай обливання один одного водою у святковий понеділок. Також цього дня дівчата плетуть вінки з квітів і лікувальних трав, ходять з ними по домівках і співають пісні.

На святковий стіл у Польщі кладуть холодні м'ясні закуски і ковбаси, серед них – знана біла ковбаса зі свинини із сіллю, перцем, мускатним горіхом, часником і майораном. До неї подають хрін з буряком. Святкове застілля, зазвичай, не минає без домашньої випічки і солодощів. Головним на столі є випечений із борошна або зроблений із розтопленого цукру агнець – символ воскресіння Ісуса Христа.

На третій день Великодня поялки вирушають на цвинтар.

Філіппіни

На Філіппінах у Страсну п'ятницю прихильники римсько–католицької церкви проводять ритуал "розп'яття Ісуса Христа". Люди прибивають учасників ритуалу до дерев'яних хрестів, а охочих спокутувати свої гріхи б’ють різками. Офіційна католицька церква засуджує розп'яття на хресті і самобичування, проте ритуал став традиційним на Філіппінах.

Втім не всі великодні традиції тут такі болючі. Крім них, у країні відбувається барвистий захід: розпускається величезна паперова квітка, пелюстки якої механічно відкривають гігантські іграшкові птахи. У великодній ранок лунають церковні дзвони, і батьки високо над головою піднімають маленьких дітей. Вони сподіваються, що це принесе щастя малюкам.

Фінляндія

Великдень у Фінляндії святкують 4 дні – з п'ятниці до понеділка. Фіни проводять цей час на природі. Страсна п'ятниця в країні минає тихо: не працюють магазини, банки, пошта. У п'ятницю та суботу традиційно розпалюють вогнище, яке, за повір'ями, відганяє нечисту силу.

Однією з головних подій святкування Великодня є Хресна хода із зображенням Страстей Господніх, що відбувається в суботу. А з настанням Великодня все зло вважається переможеним і вигнаним. Фіни кажуть, що навіть сонце танцює від радості, тому із настанням Великодня пов’язана традиція зустрічати схід сонця.

Майже половина жителів Фінляндіє споживають на Великдень буденну їжу та не запрошують до себе гостей. Втім, на Великдень тут обов’язково ставлять на стіл солодку кашу мяммі з цукром та вершками, приготовану з житнього борошно і солоду. А для святкового столу готують рибу, запечену баранину, паску і фарбовані яйця. А дітлахи поласують шоколадними яйцями і кроликами.

Іспанія

Великдень в Іспанії перетворюється в костюмовані демонстрації. Найбільші з них проходять у Пальмі–де–Майорці, Севільї, Жироні. Учасники карнавалу одягаються в скелетів і монстрів, що може нагадувати Хелоуїн.

Найвідоміший Великодній хід відбувається в Севільї. Перед церквою в Пальма–де–Майорка у Великодню неділю розігруються Страсті Христові.

Найстрашніше дійство відбувається у Вергесі (Жирона): там популярним є танець скелеті – чоловіки перевдягаються у страхітливі костюми і лякають перехожих.

Іспанці готуються до свята за тиждень, який в країні неробочий. У ці дні вони готують пальмові гілки, які стають предметом гордості під час Великодньої ходи. До неї залучають дітей. Хлопчики несуть прості пальмові гілки, а дівчатка – пальмові гілки, прикрашені солодощами. Священик повинен благословити цих дітей.

Франція

У Франції церковні дзвони мовчать від Чистого четверга й аж до Страсної суботи, сумуючи через смерть Ісуса. Тільки на свято Великодня, в неділю, дзвони чути знову – вони сповіщають про велику радість з нагоди воскресіння Христа.

Коли французи, коли чують дзвони у Великодню неділю, обнімаються і цілуються. Вони кажуть, що дзвін чути аж до Папи Римського. Хоча це, звісно, метафора.

Дорослі готують шоколадні яйця і ховають їх від дітей. А великодні крашанки малюки підкидають у повітря. Чиє яйце першим упаде на землю – той програє. А в деяких місцевостях Франції діти вірять, що до них обов'язково приїде карета, запряжену чотирма білими кіньми, наповнена великодніми яйцями.

Швейцарія

У кожному кантоні Швейцарії – свої великоднї традиці: на заході країни знаряддя тортур Христа і хустку з потом святої Вероніки несуть вулицями у Страсну п’ятницю “Les Pleureuses” (плакальниці).

У містах звучать молитви і пісні. У Валлісі, навпаки, в селах роздають хліб, сир і вино. Раніше в Страсну п’ятницю можна було тільки босоніж виходити на вулицю.

Валлісці незадовго до сходу сонця другого дня Пасхи рухаються в маленьких процесіях на довколишні пагорби. Вони вітають сонце, символ відродження Христа. У деяких кантонах є традиція ловити відображення сонячних променів у воді.

У Берні всі зустрічають Великодню неділю у старій частині міста. Тут вони влаштовують маленькі бої крашанками – перемагає той, чиє яйце залишилося нерозбитим.

У французькій Швейцарії до великодніх звичаїв належить “прикрашання джерел". Джерела в селах прикрашають гірляндами зі строкатих крашанок, паперу, гілок і стрічок. Рекорд належить Бібербаху: на “найбільшому у світі великодньому джерелі” висить гірлянда із більш ніж 8000 яєць.

Греція

Греція – православна країна. Тому тамтешній Великдень чимось схожий на український. Розфарбовують крашанки і зберігають їх до вечора суботи. До вечірньої меси віряни приносять палаючі білі свічки. Опівночі всі свічки гасяться. Ще палаюча свіча символізує відродження Христа. Палаюче світло, життя, передається людьми від однієї свічки до іншої.

Під час великодньої трапези їдять традиційний суп із баранячих нутрощів – магіріцу, який готують заздалегідь, у суботу. Відкорковують Рецину – перше вино минулорічного врожаю. На природі влаштовують широкі застілля і пікніки, смажать на вогнищах молодих ягнят.

У Салоніках міський муніципалітет влаштовує для всіх – і місцевих, і приїжджих – безкоштовне пригощання: на столах виставляють вино, м’ясо й обов’язково червоні крашанки із солодким чуреком.

Пісні та грецькі танці не замовкають до самого ранку, і тривають весь Світлий тиждень. А великодні канікули у грецьких школярів тривають цілих 15 днів.