Вино

Економніше й екологічніше: в Австралії входить у тренд вино в пакетах – подробиці

В Австралії таку тару прозвали "шахрайськими сумками"

Інновація австралійської виноробні. Нові пакування значно економлять кошти та безпечніші для клімату, ніж старі пляшки. Чим же вони особливі і чи погіршується від цього якість вина – розповість Таїсія Попова.

Уже традиційно вина у скляних пляшках вважають якіснішими за ті, що розлиті в пакети. Втім, це не так, запевняє австралійський винороб Ешлі Реткліфф. Він каже, що якість вина не залежить від пакування.

"Безумовно існує думка, що якість вина у коробках нижча. Проте ми помістили наші найкращі вина в ці бочки і гарно здивували тих, хто їх спробував", – каже Ешлі Реткліфф.

В Австралії таку тару прозвали "шахрайськими сумками". На вигляд вони як звичайні коробки, але мають спеціальний дозатор для вина. Реткліфф каже: більшість австралійських виноробів вважали вино в такому пакуванні низькоякісним. Але поступово вони змінюють свою думку. Коробка не шкодить природі і дешевша, а вино лишається смачним. А от під час виробництва скляних пляшок викидається багато вуглецю. Це спричиняє глобальне потепління, підняття рівня світового океану, кислотні дощі та зміну клімату. Натомість під час виробництва так званих "коробок" викид знижується, а витрати незначні.

"Палета пакетованого вина становить 900 літрів, а палета скляного вина – 576 літрів, тож навіть з точки зору економії вантажу це досить суттєво", – пояснює винороб.

Зважаючи на це, винороб вважає, що за винними бочками майбутнє.

"Наш імпортер у Японії шукав упаковку, яка була б більш екологічною, і вони фактично попросили нас випробувати коробки. Отже, значна частина наших коробок їде до Японії, але ми виготовили трохи більше, щоб залишити їх тут, в Австралії", – зазначив Ешлі Реткліфф.

Втім, не все так ідеально. Існує значна проблема – вино залишається свіжим лише близько року.
Зрештою, експерт з винного маркетингу Ларрі Локшин переконаний, що людям до вподоби буде пакетоване вино, і вони купуватимуть його.

"Щойно вина з'являться на полицях, чи то в коробках, чи то в банках, тільки-но ви почнете бачити 25, 30, 50 відсотків такого продукту, люди скажуть: "О, так, я спробую". Те саме було з кришками, що загвинчуються", – каже професор, винний маркетолог Ларрі Локшин.

"Я думаю, що з часом, якщо споживачі не будуть налякані цим, і в бочках буде якісне вино, то ця ідея буде добре працювати", – каже Ешлі Реткліфф.

Виноробна промисловість Австралії хоче скоротити викиди вуглекислого газу на 40% до 2030 року. Отже, дедалі більше виробників переходять на пакетоване вино.

Таїсія Попова, "5 канал"

Читайте також: Солодкий бізнес із Херсона: як подружжя переселенців змогло відкрити кондитерську у Вінниці 

Дивіться також відео: Не лише зерно: у Європі заборонять також овочі, фрукти, цукор, вино і мед з України – причини

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.