Витрати на пасіку ростуть, а мед здешевшав: чим нині живуть українські бджолярі
Українські бджолярі переживають не найкращі часи. Від початку повномасштабної війни вони втратили прибутки. Однак проблем не поменшало – пестициди на полях, лікування бджіл і необхідність постійного догляду потребують неабияких зусиль та грошей. Наша Яна Лимаренко побувала на пасіці й дізналася, чим живуть нині бджолярі.
Пасічник Петро Рибка з помічником Дмитром відбирають рамки. Нині вулики вивезли у поле до соняшників, тож у сотах саме соняшниковий мед. Пан Петро порається біля бджіл без спеціального одягу.
– Які у вас спокійні бджоли.
– Вони ж господаря знають.
Жартує пасічник. Насправді, каже, на спокій впливає порода і ситість комах. До того ж, удень у вулику бджіл не багато – робочі полетіли по мед. У чоловіка на пасіці 20 вуликів, у кожному – одна родина, а це від 20 до 80 тисяч особин.
"Робоча бджола, матка, – це господарка вулику, і трутень – це бджола чоловічої статі. Вона велика, але для того, щоб запліднити матку", – поділився пасічник.
Живе одна бджола до 40 днів, за цей час вона збирає чайну ложку меду.
"Принесли ми вибрані рамки від вулика і будемо зараз їх віддруковувати, роздруківка на цьому столі", – показав чоловік.
Далі рамки з вулика приносять до намету, де обробляють. Спочатку зрізають забрус – речовину, якою бджоли закривають соти.
"Оцей забрус складається із воску і трішки пилку, трішки прополісу, він дуже корисний, якщо його жувати", – зауважив пасічник.
Далі пан Петро складає рамки у медогонку, сам її переробив з ручної на електричну.
Після крутіння в обидва боки мед можна зливати. Соняшниковий – помаранчевого кольору, наче сонце у сотах. Пасічник розповідає: чистий продукт визначити важко, хоча є особливості.
Петро Рибка з дитинства на пасіці, бджолами займався його дід і батько. Нині на пенсії, але справи не полишає, помічником став родич Дмитро. Його родина переїхала з Херсону.
"Приїхав із Херсона, бо та обстріли посилилися, так мене Петро запросив. Каже – допоможеш, як треба буде на пасіці. І так ми як по сезону, то качаємо, возимо, вивозимо. Тут нічого такого складного немає, найскладніше – це порозумітися із бджолами", – сказав помічник пасічника Дмитро Мізенко.
Пасічник Петро розповідає, не всі знають про користь меду. А пасічники, які за рік перекуштують весь мед, – ще ті довгожителі.
"Липа, припустимо, це від простудних захворювань і акація приблизно. Гречаний – це сердечникам, а ріпаковий – хоч його не так люди і люблять, але як у кого проблеми із щитовидкою, то він дуже корисний для щитовидної залози, соняшник корисний для суглобів", – зауважив пасічник.
Після початку повномасштабної війни утримувати пасіку стало складніше. Ціни на витратні матеріали зросли, каже Петро Рибка. Заробляє на додаток до пенсії, але родинним доходом це не назвеш.
"Усе подорожчало. Подорожчав віск, каркаси рамок, провід, що натягується на рамки– все подорожчало, а мед упав", – наголосив Петро.
На Черкащині майже три тисячі пасік – це 111 тисяч бджолородин. Лише три відсотки від них підприємницькі, решта – домашні. В управлінні агропромрозвитку кажуть, ціну на мед формує попит на ринку. Вона якраз не падає. А от на все бджільництво погано впливає використання пестицидів фермерами. Раніше це була катастрофічна проблема і загибель бджіл.
"На постійній основі ведеться роз'яснювальна робота з органами місцевого самоврядування з агропідприємствами, фермерами, одноосібниками щодо використання пестицидів. Тобто є звичайна просто процедура, де аграрій попереджає органів місцевого самоврядування, що на такому-то полі буде вноситись такий пестицид", – розповів керівник управління агропромрозвитку Черкаської ОВА Роман Косенко.
Петро Рибка радить купувати мед лише у пасічників, яких добре знаєте. Адже перевірити його справжність на 100% не можливо. А справжні бджолярі своїх бджіл і покупців не образять.
Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаська область, "5 канал"
Читайте також: з піхотинців – у бджолярі: ветеран великої війни почав готувати авторські солодощі з меду.
Дивіться також: у Вінниці військовий пенсіонер виготовляє унікальні польові пічки на передову.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.