Бізнес пристосовується до вимкнення світла

Бізнес та блекаут: як підприємці підлаштувалися до відключень електрики – сюжет

Вранці та вдень деяке виробниче устаткування не вмикають або ж використовують мінімально

Працюють вночі, щоб не перевантажувати енергосистему вдень. Українські підприємства підлаштовуються до нового графіку роботи в умовах заощадження електроенергії. Найбільше від атак російських ракет та дронів постраждали енергооб'єкти в центральній частині України, тож тут найбільший дефіцит напруги.

На повну потужність працює лише вночі машинобудівний завод у Кропивницькому. Перейшли у режим заощадження, щоб не перенавантажувати пошкоджену окупантами енергосистему та допомогти стабілізувати її.

"На даний момент нам потрібно підлаштовуватися під затрати електроенергії. Ті дільниці, які працювали в першу зміну, вийшли працювати в третю зміну. Для чого? Для економії. Третя зміна з 10 години вечора до 6 години ранку, коли є найменший пік споживання електроенергії", – розповіла майстриня виробництва Тетяна Пономаренко.

Вранці та вдень деяке виробниче устаткування не вмикають або ж використовують мінімально. Щоб заощаджувати більше, тут встановили світлодіодні лампи, відключили припливні системи вентиляції. А також запровадили погодинні графіки подачі питної води. В результаті електрики стали витрачати на третину менше.

"Нам удалось зменшити на десь 30 000 КВат/год. Із 70 ми зараз споживаємо 42-45 максимум тисяч КВат/год на добу. Безболісно для виробництва це не обійшлося. Ми змушені деякі технологічні процеси були призупинити. Наприклад, випробування дослідних зразків наших насосів", – повідомив заступник технічного директора Михайло Коркач.

Хлібозавод у Черкасах теж працює у новому режимі – перелаштували весь графік відразу після перших аварійних відключень.

"Цілодобово у нас відбувається замішування і на першій, другій, четвертій і на шостій лініях. В перший день було дуже страшно, бо в один момент всі лінії зупинились, і вони всі були завантажені тістом, тому ми стояли там 4 години, потім усе нам доводилося знімати з професів, повен цех тіста був, дуже було складно", – пригадує провідна інженерка-технологиня Світлана Сергієнко.

Кажуть, тоді, щоб тісто не пропало, довелося вручну формувати хліб, за годину працівники викочують близько шести сотень, тоді як за цей час машина – майже три тисячі. Вручну і пакували, але замісити тісто на день без машин нереально, бо ж його треба на 70 тисяч хлібин.

"Автоматично подається борошно, це замішується батон, нива, усі компоненти, сировина, все в нас механізоване, тому відключення світла в нас неможливе. Потім замішане тісто вистоюється і на тістоподільник, тістоподільник також механізовано", – додала Світлана Сергієнко.

На підприємстві є генератор, але його недостатньо для повноцінної роботи. Доки мріють про два сильніші – працюють за ощадними графіками.

"Побажання влади, щоб не було в пікові години навантаження. Ми трішки розвантажуємо підприємство, більше загружено підприємство вночі там з 7 ранку до 9, більш такі здаємо зміни і прибирання іде, а на день тоді знов повертаємось до роботи", – запевнив директор підприємства Олег Швець.

На Черкащині найбільше електроенергії споживають три десятки підприємств – всі вони перейшли на особливі режими роботи задля економії та допомоги у стабілізації енергосистеми.

"Можна сказати, всі компоненти враховані, хто на нічний час, хто з переходом на різні режими роботи в декілька змін, в нічні чи скорочення виробництва до тих меж, які у них припустимі", – підсумував керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Заощаджують як заводи-гіганти, так і маленькі підприємства та заклади, буквально рахують кожен кіловат – вимикають навіть вивіски та ліхтарі. Бо без світла не страшно, страшно без майбутнього.

Яна Лимаренко, Володимир Іванченко, "5 канал"

Як повідомляв 5.UA, у разі надзвичайної ситуації в Києві можуть розгорнути до 1000 пунктів обігріву.

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Дивіться також відео за темою: "МИ ЗАМЕРЗАЄМО": як виживає Маріуполь без світла, опалення та каналізації 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.