пекарня

Запашні буханці для тих, хто залишився: як печеться херсонський хліб під обстрілами

За майже місяць роботи у пекарні спекли близько 5-ти тисяч буханців хліба

Навколо бомблять, а вони печуть хліб. У Херсоні волонтери громадської організації "Справа громад" випікають запашні буханці, аби годувати людей, які, попри потужні ворожі обстріли, залишаються у місті. Волонтери самі розробили проєкт, облаштували мініпекарню та налагодили виробничий процес. Як народжується справжній херсонський хліб – бачила журналістка "5 каналу" Наталія Грудова.

Хлібини, щойно з печі, показує нам пані Ольга. В довоєнному минулому жінка – ландшафтний дизайнер і про випікання хліба знала хіба що з книжок. Нині вивчила всю технологію, щоб у херсонців на столі був свіжий хліб.

"У Херсоні дуже потрібен хліб, він потрібен тим людям, які 9 місяців просиділи в окупації і не йшли до русскіх за гуманітаркою, допомогою. І вони не мають за що купити хліба", – каже керівниця пекарні Ольга Чупікова.

Виробництво хліба складається з трьох етапів. Спершу замішують тісто – з борошна, води, солі, цукру та дріжджів.

"Вимішуємо тісто, додаємо олію ще, аби клітковина розкрилася і було еластичне, живе. До прикладу, у мене десять днів пролежав і його можна було їсти", – пояснює керівниця пекарні Ольга Чупікова.

Другий етап – хлібні заготівлі відправляють у спеціальні закриті шафи, де тісто підходить.

"Це ось тісто зважуємо на шматки по 450 грам, потім робимо такі колобочки, потім ставимо в растейник. Виходить по 6 штук на протвінь", – пояснює пекарка Заріна.

Пекарки кажуть, щоби хліб вийшов пишним та гарним, в голові мають бути лише позитивні думки.

"Цей хліб дістається нашим хлопцям, нашим нужденним, тому думки про те, що це на благо міста і комусь це приємно, думаєш тільки про перемогу", – каже пекарка Заріна.

Третій етап – випікання. Завдяки двом потужним італійським електропічкам ця пекарня виробляє за зміну до 300 паляниць. Працює пекарня автономно – від генератора. Необхідне обладнання до Херсону доправив Фонд Петра Порошенка. Він же постачає і всі продукти.

"Коли люди беруть хліб, вони першою справою беруть в руки, потім підносять до обличчя, вдихають аромат. Кажуть, боже, він такий тепленький. У декого сльози, і я зараз розплачусь", – каже керівниця пекарні Ольга Чупікова.

Містяни отримують свіжий хліб безплатно.

"Ми видаємо хліб не тільки людям, а й військовим на блокпостах , і ТрО даємо. І це важливо, тому що наші боги – ЗСУ – як я їх називаю, вони просто теж дякують, і їм дуже приємно, що ми проявляємо вдячність кожен раз", – розповідає активістка ГО "Справа громад" Оксана Погомій.

За майже місяць роботи тут спекли близько 5-ти тисяч буханців хліба. Їх доправляють до гуманітарного штабу, а звідти розвозять споживачам. Волонтерки до хлібних пакунків кладуть власноруч зроблені обереги.

"Я коли робила цю мотанку, я вкладала в неї такі думки, почуття, щоб вона оберігала кожного, у кого вона буде", – каже жителька Херсона Наталя.

Ятки з хлібом та дарунками в гуманітарному штабі довго не затримуються. Цього разу до хлібин додали справжній український смаколик – сало з перцем та часником.

Наталія Грудова, Херсон, "Ніс-ТВ" для "5 каналу"

Нагадаємо, Петро Порошенко разом із волонтерами купив для визволеного Херсона потужний генератор і хлібопекарське обладнання.

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Дивіться відео за темою: у Херсоні готуються до запуску пекарні – Порошенко.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.