Кондитерка

"У мене роман на все життя з моєю професією": як переселенці з Харкова вдалося відкрити кондитерську в Черкасах

Діана багато років працювала кондитером у різних закладах Харкова

Улюблена справа рятує від безгрошів'я та депресії. Харків'янка Діана Логінова з родиною поспіхом полишали рідне місто на початку великої війни. Уже дорогою вирішили, де зупинитись. За порадою друзів обрали Черкаси. Тут почали обживатися і відкрили власний бізнес. Що з цього вийшло – дізнавалася Яна Лимаренко.

Діана господарює у власній кондитерській у Черкасах. Це була її мрія – готувати авторські солодкі шедеври на своїй кухні. Захопленню присвячує майже весь час.

"Це моє життя, це моя пристрасть, в мене друзі жартують, в мене є чоловік, сім'я, кохана людина, але в мене роман на все життя з моєю професією, я не можу, скільки б я не йшла, не хоітла вихідних чи ще чогось, я дуже це люблю, дуже, це моя пристрасть, якшо я буду сидіть вдома – я з глузду з'їду, якшо чесно", – каже власниця кондитерської.

Діана багато років працювала кондитером у різних закладах Харкова. Аж до першого дня великої війни. А коли місто почали бомбити рашисти – родина переїхала до родичів у більш безпечний район Харкова. Але після 5 днів переховувань у льоху – наважилися виїхати.

"Уже почалося таке дуже сильне бомбардування і там біля нас біля училища був приліт, звук, який ти відчуваєш під землею – він ні з чим не порівняти, ми через 5 хвилин після цього вийшли з чолвоіком, виклали все, що лежало в багажнику, поклали речі дітей і свекрові, зібралися і поїхали світ за очі", – розповідає пані Діана.

За порадою друзів переїхали до Черкас. Відразу взялися за волонтерство й одночасно шукали роботу.

"Я за спеціальністю шукала, але так виявилося, що у вас більше популярніша булочка, ніж десерти, тому було трішки важко знайти роботу. Я познайомилася з людиною, яка мене повернула до гуманітарного центру міського, і там познайомилась з людиною, яка мені допомогла написати гранд", – зауважує жінка.

Подала документи на участь у державному проєкті "Дія. Бізнес" і виграла. Так, на втілення своєї мрії – кондитерської майстерні – Діана отримала 250 тисяч гривень. За ці гроші закупила професійне обладнання і відразу найняла трьох працівників.

Ольга – помічниця кондитера – теж переселенка з Харківщини. Вона студентка четвертого курсу університету. Від початку повномасштабної війни переїхала до Черкас до друзів. У своєї шефині Діани дівчина переймає всі тонкощі виготовлення солодощів.

"Мене дуже надихає те, що у майбутньому у мене вже буде якийсь досвід і мені буде трішки легше, ніж моїм одногрупникам, які просто навчаються, тому що навчання – це по суті теорія, але краще, коли саме практика і поєднується із теорією, тому дуже круто, що я зараз працюю і навчаюсь", – радіє помічниця кондитера Ольга Кальченко.

Нині у кондитерській виготовляють безліч видів тістечок та тортів. Асортимент постійно змінюють.

За пів року роботи кондитерська уже має постійних клієнтів. Хваляться смаком, адже використовують лише натуральні інгредієнти. У планах на майбутнє – розширюватись.

"На перспективу, окрім масштабування, звісно, я і відкриваю цей проєкт з метою навчання, бо коли закінчуємо вищі заклади, нам, на жаль, не завжди є місце отримувати кваліфіковану практику на обладнанні, інгредієнтах, текстурах, таких всяких тонких штучках, тому у мене в планах відкрити навчання", – ділиться власниця кондитерської Діана Логінова.

Пані Діана з родиною до Харкова повертатись не планують. Адже в Черкасах почали життя наново і вже його полюбили.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, "5 канал"

Читайте також: "Чарівне таке дійство": як у Кропивницькому переселенці вчилися перетворювати яйця на витвір мистецтва 

Дивіться також відео: ШЛЯХ ВЕТЕРАНА. БІЗНЕС! Як долучитися до проєкту?

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Читайте також: Після фронту – власна справа: як ветеранам війни створити бізнес і не розоритися.