Екзотичний фрукт у харківському саду: як науковцю вдалося виростити один із різновидів маракуї
Екзотичні фрукти вирощує харків'янин у власному садку. Господар працює в Інституті рослинництва та захоплюється незвичними для наших широт рослинами. Цьогоріч науковець виростив гарний врожай маракуї. Які умови потрібні, щоб зібрати тропічний фрукт – дізнавалася Оксана Нечепоренко.
Ці зелені плоди – один із різновидів маракуї. На стіл до Сергія Авраменка тропічний фрукт потрапив просто з грядки. Цю невеличку ділянку пан Сергій ділить із дружиною. Вона виборює право висаджувати тут квіти, він – екзотичні рослини.
"Тут у нас гранати ростуть, декілька сортів гранатів, це у відкритому ґрунті, вони скоро будуть пригинатися. Тут у нас у каністрах росли, вони вже в погребі зимують. Це у нас інжир теж у відкритому ґрунті", – каже науковець Сергій Авраменко.
Біля будинку пана Сергія росте пасифлора інкарнатна. Та сама рослина, що дає один із різновидів плодів маракуї.
"Листя попідмерзало, а стебло, бачте, зелене. Якби зараз умовно знову відновилася температура, вона продовжувала б далі рости. Оце вона плететься, плететься і все в квітах, дуже красиво", – показує чоловік.
Перші рослини пасифлори Сергій Авраменко висадив 5 років тому. Він науковець в Інституті рослинництва імені Юр'єва. Спеціалізується на польових культурах. А вирощуванням маракуї зацікавився під час закордонних відряджень.
"Я був там у відрядженні, в Таїланді, і в Китаї на півдні, то там я куштував її отакий саме вид. Це Пасефлора едуліс, там її продають або таку, темно фіолетового, або жовтого кольору. Про оцю та, що може рости в нас в Україні, я випадково дізнався через інтернет. Один чоловік продавав саджанці і показував картинку і я купив у нього там три саджанці для проби, без особливої надії", – розповідає науковець.
На адаптацію до українських погодних реалій тропічній рослині знадобився час. Вона доволі примхлива. Не любить забагато сонця і тіні, потребує вологи. Але за належного догляду її можна вирощувати навіть на балконі. Цвітіння маракуї дивовижне і з сильним запахом. А плоди лишаються зеленими, навіть коли стиглі.
Ці плоди були зірвані перед самими заморозками. Достигали вони вже в теплі, мають такий тропічний солодкуватий запах. Зараз скуштуємо. Незвичний, дуже незвичний смак.
До смаку маракуя найбільше припала до душі синам Сергія. Чоловік каже, довелося відбивати врожай в малечі, аби лишилося, що показати нашій знімальній групі. Іншу частину врожаю Авраменки зазвичай роздають друзям.
Набутим досвідом та посадковим матеріалом Сергій Авраменко готовий ділитися з охочими до екзотичного рослинництва. Нині науковець готує пасифлору до зими. Викопує коріння. Зимуватиме заморська гостя в імпровізованих горщиках у погребі.
Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, "5 канал"
Дивіться також відео: Яблука з логотипом ЗСУ! Творчими експериментами фермери намагаються збільшити попит на врожай!
Читайте також: Фермер на Миколаївщині врятував врожай кавунів від затоплення – як саме.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.