Марина Кудерчук

Кінематографісти вимагають звільнити голову Держкіно: в чому причина – включення

Кудерчук звинувачують у неефективному використанні грошей

Звільнити голову Держкіно Марину Кудерчук вимагає українська кіноспільнота. Кажуть, що нинішнє керівництво некомпетентне та не відповідає принципам доброчесності. Учасники оприлюднили листа до президента та прем'єр-міністра. Які вимоги там прописали, дізнавалася кореспондентка "5 каналу" Ганна Рибалка.

Зокрема, Кудерчук звинувачують у неефективному використанні грошей, які держава виділяє на підтримку кіно, перешкоджанні участі національних фільмів на міжнародних кінофестивалях та відмові іноземним кінорежисерам у зйомках в Україні. А ще у Спілці кінематографістів вважають, що голова Держкіно перевищує свої повноваження, зокрема ініціює перевірки Національної кіностудії Довженка.

Найбільше ж обурення в авторів звернення викликає указ про так звану реорганізацію "Довженко-Центру" – кінофонду з дев'ятьма тисячами фільмів. Це рішення відзначилося скандальним призначенням на посаду виконувачки обов'язків директорки Юлії Каждан, яка не є дотичною до кіносфери. Натомість є засновницею кінологічної фірми та практикує гіпноз.

Національна спілка, а також Українська гільдія режисерів та спілка кінокритиків вимагають від уряду звільнити Марину Кудерчук, а наказ Держкіно про реорганізацію центру – скасувати. Сам кіноархів, на думку авторів листа, має отримати статус Національного фонду фільмів, а очолити "Довженко-Центр" має Олена Гончарук, котра виграла конкурс, результати якого ніхто не скасовував.

"Давайте все ж таки щодо кадрових питань, шановна владо, запрошуйте професійних людей. Я вже повторюю втретє – в кожній лікарні є головний лікар, головний лікар – за фахом лікар!", – наголосив голова Національної спілки кінематографістів, директор Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка Олесь Янчук.

Голова Української гільдії режисерів Жанна Максименко-Довгич ствердила: "Довженко-Центр" – те, що з ним відбувається – це лише верхівка айсберга. Ці всі процеси – приватизації, такого роздержавлення в специфічний спосіб, ми бачимо не лише з тими будівлями, які там у культурному секторі, але враження складається таке, що ті квадратні метри київські – це головне".

"Ситуація з "Довженко-Центром" це була вже така червона лінія, яку не можна було робити. І це наш громадянський обов'язок – сказати "ні" і висунути певні вимоги. Скасувати наказ, тому що він нескасований, про реорганізацію, який фактично нищить архів. Призначити людину, яка виграла конкурс", – підсумував продюсер, член правління Української кіноакадемії Денис Іванов.

Нагадаємо, Юлія Каждан, тимчасова виконувачка обов'язків гендиректора "Довженко-Центру", написала заяву про звільнення. Напередодні 8 листопада колектив Довженко-Центру не пустив Юлію Каждан на роботу.

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Дивіться також відео за темою.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.