Хліб

Виробники хліба прогнозують здорожчання продукції до кінця року

Через повномасштабну війну та зменшення кількості населення також знизилися загальні обсяги споживання хліба

Брак кадрів, здорожчання сировини та можливі перебої з електропостачанням – про такі виклики розповідають виробники хліба. Однак пекарі кажуть, роблять усе можливе, щоб українці були забезпечені хлібом. Журналістка "5 каналу" Аліна Оганезова побувала на одному з одеських хлібозаводів і дізналася, чи очікувати зростання цін найближчим часом. Більше дивіться в сюжеті у випуску новин.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Крок за кроком народжується запашний український хліб. Та з початком повномасштабного вторгнення виробництво зазнало нових викликів, кажуть пекарі. Зокрема дався в знаки і дефіцит працівників, але працівники хлібзаводу кажуть, попри всі труднощі будуть забезпечувати одеситів хлібом.

Цей хлібозавод – головний із чотирьох підприємств на Одещині. На виробництві працює понад тисяча людей. Водночас, розповідає директор, відкритими залишаються більше двохсот вакансій.

"Саме чоловічої статі нам дуже не вистачає, тому що чоловіки, так як у нас виключно офіційне працевлаштування, а бронювати наразі ми маємо можливість, лише 50%, то люди просто не приходять на працевлаштування", – розповів директор хлібзаводу Віталій Добровольський.

За добу завод виробляє близько 100 тонн готової продукції. Працівники діляться: попри всі труднощі відчувають відповідальність перед населенням.

"Ми відчуваємо відповідальність за виробництво хліба, тому що хліб є одним із основних продукцій харчування нашого населення. І без хлібу немає жодного ні сніданку, ні обіду, ні вечері", – сказала інженерка-технологиня Альона Сергєєва.

Надважливим для безперебійної роботи підприємства є і наявність електроенергії. Та через ворожі обстріли існує загроза тривалих блекаутів. Щоб мінімізувати ризики, на одеському хлібозаводі є електрогенератор. Він здатний забезпечити потреби потужностей на три доби. Окрім того, завод внесено до переліку обʼєктів критичної інфраструктури.

"У нас на території є бомбосховище, яке дозволяє розмістити рівно весь персонал, який працює на зміні, в нічну зміну і в денну зміну. Щодо світла, то наше підприємство є об'єктом критичної інфраструктури, включеною Одеською обласною військовою адміністрацією до переліку таких підприємств, яких вимикають в останню чергу", – запевнив директор.

Читайте також: Хліб може здорожчати на третину: що впливає на ціну – "5 канал" опитав економічних експертів.

Через повномасштабну війну та зменшення кількості населення також знизилися загальні обсяги споживання хліба, каже директор. Тож нині додалася ще одна задача – пошук альтернативних шляхів реалізації.

"Ми також не стоїмо на місці, нам потрібно виживати, нам потрібно забезпечувати функціональність економіки держави, тому ми шукаємо шляхи виходу на експортні ринки. У нас, наприклад, ми вже півтора року здійснюємо торгівлю з Німеччиною і з Молдовою. Це дозволяє підприємству стояти на нога", – додав Добровольський.

На підприємстві кажуть, попри намагання стримувати ціну, вірогідність подорожчання хліба до кінця року таки існує. Бо на ціноутворення хлібобулочних виробів впливає низка факторів. Зокрема, врожайність та, відповідно, ціна на борошно.

"В Україні зібрали менше врожаю, ніж у минулому році. І саме головне, що якість тої пшениці, яку зібрали, вона нижча, ніж у минулому році. Порти, дай Боже, в нас працюють. На експорт відвантажується значна кількість борошна, зерна, і світовий ринок диктує ціни на зерно. На світовому ринку ціни зростають у доларах, а у нас мало того, що ціни зростають, так ще й курс зростає. І, відповідно, ціна в гривнях на зерно зростає, відповідно, борошно зростає, хліб не може стояти на місці. Також, наприклад, із серпня борошно виросло в вартості на 27%, а хліб здорожчує лише на 5%, щоб ви розуміли. Тому що борошно дорожчає щодня, а хліб ми можемо робити перецінку не частіше, ніж один раз на місяць", – розповів дирктор хлібзаводу..

Та попри виклики команда хлібозаводу не втрачає оптимізму. Вони запевняють: робитимуть усе, щоб українці щодня мали якісну українську хлібну продукцію.

"На нас дуже велика відповідальність. Ми розуміємо, що ми повинні забезпечити не тільки нашу любиму Одесу, а також і інші міста України хлібом, булочками. Ми всі віримо і сподіваємося, що найближчим часом війна закінчиться, і все буде добре", – сказав начальниця зміни Ольга Жирнова.

Аліна Оганезова, Сергій Іщенко, Одеса, "5 канал".

Дивіться також: