Уже по 75 грн: чому здорожчали яйця і що буде з цінами далі
Здорожчання яєць восени – типова тенденція на тлі осіннього скорочення пропозиції, але цього року ціни злетіли занадто високо. Нині вони коштують вже від 50 до 75 грн за десяток, тобто за місяць вартість яєць зросла на 60%. Про це пише NV.
Читайте також: "Автоматичний захист": через різке зростання імпорту ЄС вводить податок на цукор та яйця з України.
"Виробники аргументують це підвищенням цін на корми, енергоносії та інше", – заявили в мережі магазинів АТБ.
Як пояснив виконавчий директор асоціації Союз птахівників України Сергій Карпенко, цінам на яйця притаманна виражена сезонність, адже на ринку значну частку займають домогосподарства, а саме понад 50%. Збільшення основних виробничих витрат, збитковість сектору у весняно-літній період, сезонний фактор – все це вкупі штовхає ціни вгору з настанням осені.
"Найдешевші промислові яйця, зазвичай, у весняно-літній період, адже збільшення пропозиції від господарств та умови зберігання яєць у спеку вимагають високої оборотності продукції в торгівлі, і це змушує продавців знижувати відпускні ціни. З приходом осінніх холодів тенденція змінюється на протилежну і їхня вартість рухається вгору", – пояснив Карпенко.
Він також звернув увагу на вартість комбікормів, які подорожчали.
"Лише з початку року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза – на 80%, шрот соняшниковий додав у ціні 60%. А ще майже вдвічі зросла вартість електроенергії для промислових споживачів", – сказав Карпенко.
За його словами, також це стосується кормових добавок, ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів, які купляють переважно за кордоном, а отже за валюту. Збільшились і зарплати, логістичні витрати та додаткові витрати на альтернативні джерела енергозабезпечення.
Експерт наголосив, що сезонне скорочення виробництва стосується лише приватних господарств, в осінній період воно скорочується на 30% порівняно з літніми місяцями, а взимку – до 50%.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.
"Промислове виробництво залишається стабільним. Вочевидь, восени частково попит перетікає в цей сегмент", – сказав експерт.
Він додав, що обсяги виробленої у цьому сегменті продукції повернулись на довоєнний рівень. Адже у 2022 році росіяни знищили деякі підприємства сектору.
"Після початку повномасштабного вторгнення було втрачено низку потужностей з виробництва яєць, яка оцінюється в 20% від загальнонаціонального виробництва в 2021 році. З того часу виробники поступово відновлювали та нарощування поголів'я курей", – пояснив Карпенко.
Наразі, за оцінками асоціації, промислове виробництво яєць досягло рівня середньомісячного виробництва в 2021 році. На формування цін впливає і попит кінцевих споживачів, який також може досить динамічно змінюватися, зауважує експерт.
У будь-якому разі, прогнозувати подальшу цінову динаміку на стратегічний продукт він не зважується. Проте, за його спостереженнями, споживчі ціни на яйця у вересні цього року були нижчими на 20% від минулорічних у цей же час, а жовтневі ціни – на 15% меншими порівняно із жовтнем 2023 року.
Дивіться також: