Неправильне харчування, нерегулярний прийом їжі та вживання неякісних продуктів спричиняють безліч проблем із травленням, загальним самопочуттям, набором зайвої ваги, а також підвищують ризик розвитку серйозних захворювань.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% захворювань тією чи іншою мірою пов’язані з харчуванням. При цьому 40% з них безпосередньо обумовлені неправильним харчуванням. Дотримання простих рекомендацій щодо раціону допоможе підвищити рівень енергії, зберегти активність та працездатність, а також знизити ризик розвитку серцево-судинних, онкологічних і шлунково-кишкових захворювань.
Дієтологи виділяють кілька корисних продуктів, які допомагають не лише підтримувати здоров'я, а й поліпшити настрій. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на New York Post.
Гарбузове насіння
Гарбузове насіння містить триптофан – амінокислоту, яка сприяє виробленню серотоніну, нейромедіатора, що відповідає за покращення настрою. Дієтолог Мішель Рутенштейн рекомендує вживати близько 30 грамів насіння кілька разів на тиждень. Його можна додавати до салатів, йогуртів або вівсянки.
Жирна риба
Анчоуси, оселедець, скумбрія та інші види жирної риби багаті на омега-3 жирні кислоти. Ці речовини не тільки підтримують здоров’я серця, а й позитивно впливають на настрій. Омега-3 відомі своєю здатністю знижувати рівень тригліцеридів у крові, що допомагає запобігти серцевим захворюванням. Дієтологи радять вживати рибу щонайменше двічі на тиждень.
Авокадо
Авокадо є багатим джерелом мононенасичених жирів, які підтримують здоров’я мозку. Дослідження показують, що регулярне вживання авокадо знижує ризик депресії. Авокадо також містить триптофан, який допомагає підтримувати хороший настрій. Дієтологи рекомендують включати в раціон щонайменше дві порції авокадо на тиждень.
Апельсини
Вітамін С, який міститься в апельсинах, є важливим елементом для підтримки мозку. Дефіцит цього вітаміну часто зустрічається у людей із депресією. Крім того, апельсини багаті на флавоноїди, які мають антиоксидантні властивості та допомагають зменшити запалення в організмі. Регулярне вживання апельсинового соку також може поліпшити настрій.
Темна листова зелень
Овочі на зразок шпинату та капусти багаті на фолати та магній. Ці мікроелементи є важливими для підтримки психічного здоров’я та профілактики депресії. Фолати сприяють виробленню серотоніну, що впливає на настрій та емоційний стан людини.
Чорний шоколад
Чорний шоколад містить пребіотики, які мають позитивний вплив на мікрофлору кишківника, що, своєю чергою, покращує настрій. Дослідження показали, що вживання 10 грамів чорного шоколаду тричі на день сприяє покращенню емоційного стану.
Здорове харчування не лише позитивно відображається на фізичному здоров’ї, а й може бути потужним інструментом для підтримки хорошого настрою та емоційного благополуччя. Включаючи в раціон ці корисні продукти, можна зробити свій день більш енергійним і радісним.
Раніше "Дивогляд" розповідав про те, як довго можна зберігати варені яйця в холодильнику.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.