Токсикологи закликають не захоплюватися ранніми овочами

    Замість вітамінів - нітрати. Токсикологи закликають не захоплюватися ранніми овочами, яких зараз на ринках та супермаркетах - хоч греблю гати. Лікарі зауважують: найнебезпечніші - ранні огірки та зелень. У них концентрація небезпечних речовин для здоров`я найбільша.

    Яскраві, блискучі й апетитні. Столичні прилавки ломляться від ранніх овочів. Київські господині зізнаються - є де розгулятися.

    Кияника: "Я хочу приготовить зеленый борщ. Лук купила, щавель купила. Укроп в другом месте купила. Хочется весны, хочется зелененького борща".

    Скільки в борщі буде нітратів - не знають. Кажуть, купують, бо вибір невеликий.

    Киянка: "Нет, не боюсь. Ну, мне кажется - не хуже, чем в супермаркете".

    У цієї продавчині огірки й помідори - з теплиць. Їх вирощують на Київщині та Черкащині. Та є й заморські гості - родом з Туреччини та Іспанії.

    Продавчиня: "Покупатєлі беруть і дома проверяють, і кажуть, що немає нітратів".

    Журналіст: "А ви які додому берете їсти?"

    Продавчиня: "Всі, крім турецьких".

    Фахівці господиням радять не захоплюватися. Адже раз скуштувавши салату з тепличних овочів - можна злягти в лікарню. Торік після весняних огірків та помідорів стало зле понад двом тисячам киян. З них майже півтори сотні - діти.

    Олег Швець, диреткор Українського науково-дослідницького інституту харчування: "Найбільше нітратів - в зелені".

    Цей продукт - лідер за кількістю нітратів. Перш, ніж цибулю, кріп та петрушку споживати - треба покласти їх на дві години у воду, радять токсикологи. Після вимочування рівень пестицидів та нітратів знизиться.

    Олег Швець, диреткор Українського науково-дослідницького інституту харчування: "Якщо вони вже почищені та оброблені, то при кімнатній температурі вони не повинні знаходитись більше, ніж дві години. Ретельно вимити, очистити від шкірки, огірки, буряки,овочі доцільно вимочувати в воді".

    Однак, про таку підготовку чули далеко не усі господині.

    Киянка: "Воно не вимочиться, якщо там шось є. Я так думаю".

    Киянка:
    "По всякому буває, але хочеться свіженького".

    Журналіст: "Як розпізнати - оці всі овочі з нітратами чи ні?"

    Киянка: "Ніяк! Я не знаю, як. Вимочу в воді добренько, і на прикраси".

    Попри нашестя заморських овочів, лікарі запевняють - випадків отруєнь нітратними помідорами та огірками останніми роками поменшало. Однак, пояснюють це не покращенням якості овочів, а їх дорожнечею.

    Ганна Рибалка, Іван Наконечний, 5 канал.

    Попередній матеріал
    Мінрегіонбуд: з неділі парковки без паркоматів стануть незаконними
    Наступний матеріал
    89 років утворенню Макарівського району Київщини
    Теги: