Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-3°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
  • BTC
25.64
Завантаження
Сховати

Токсикологи закликають не захоплюватися ранніми овочами

Замість вітамінів - нітрати. Токсикологи закликають не захоплюватися ранніми овочами, яких зараз на ринках та супермаркетах - хоч греблю гати. Лікарі зауважують: найнебезпечніші - ранні огірки та зелень. У них концентрація небезпечних речовин для здоров`я найбільша.

Яскраві, блискучі й апетитні. Столичні прилавки ломляться від ранніх овочів. Київські господині зізнаються - є де розгулятися.

Кияника: "Я хочу приготовить зеленый борщ. Лук купила, щавель купила. Укроп в другом месте купила. Хочется весны, хочется зелененького борща".

Скільки в борщі буде нітратів - не знають. Кажуть, купують, бо вибір невеликий.

Киянка: "Нет, не боюсь. Ну, мне кажется - не хуже, чем в супермаркете".

У цієї продавчині огірки й помідори - з теплиць. Їх вирощують на Київщині та Черкащині. Та є й заморські гості - родом з Туреччини та Іспанії.

Продавчиня: "Покупатєлі беруть і дома проверяють, і кажуть, що немає нітратів".

Журналіст: "А ви які додому берете їсти?"

Продавчиня: "Всі, крім турецьких".

Фахівці господиням радять не захоплюватися. Адже раз скуштувавши салату з тепличних овочів - можна злягти в лікарню. Торік після весняних огірків та помідорів стало зле понад двом тисячам киян. З них майже півтори сотні - діти.

Олег Швець, диреткор Українського науково-дослідницького інституту харчування: "Найбільше нітратів - в зелені".

Цей продукт - лідер за кількістю нітратів. Перш, ніж цибулю, кріп та петрушку споживати - треба покласти їх на дві години у воду, радять токсикологи. Після вимочування рівень пестицидів та нітратів знизиться.

Олег Швець, диреткор Українського науково-дослідницького інституту харчування: "Якщо вони вже почищені та оброблені, то при кімнатній температурі вони не повинні знаходитись більше, ніж дві години. Ретельно вимити, очистити від шкірки, огірки, буряки,овочі доцільно вимочувати в воді".

Однак, про таку підготовку чули далеко не усі господині.

Киянка: "Воно не вимочиться, якщо там шось є. Я так думаю".

Киянка:
"По всякому буває, але хочеться свіженького".

Журналіст: "Як розпізнати - оці всі овочі з нітратами чи ні?"

Киянка: "Ніяк! Я не знаю, як. Вимочу в воді добренько, і на прикраси".

Попри нашестя заморських овочів, лікарі запевняють - випадків отруєнь нітратними помідорами та огірками останніми роками поменшало. Однак, пояснюють це не покращенням якості овочів, а їх дорожнечею.

Ганна Рибалка, Іван Наконечний, 5 канал.

Теги:
Останнє редагування: 21:32 30 березня 2012
Новини партнерів