Перший день посту у християн східного обряду

    У православних християн та греко-католиків - перший день посту. Для декого цей період - можливість очистити і тіло, і душу. Для решти - складне випробування. Як прожити сорок днів без тваринної їжі та чи можна провести піст смачно - вирішили перевірити наші кореспонденти.

    У ресторані на території Видубицького монастиря на час посту відвідувачам пропонують пісне меню. Наїдки у ньому, кажуть кухарі, не гірші, ніж зазвичай. Крім того, готуються швидше та коштують менше.

    Тетяна Сидорчук, шеф-кухар: "Праздник таки - Большой пост, в который не то, что вынужден, а вот подсознательно понимаешь, что нужно обойтись хотя бы эти сорок дней".

    Щоби клієнтам не набридали одноманітні пісні страви, меню тут щотижня оновлюють.

    Тетяна Сидорчук, шеф-кухар: "Не обязательно сидеть на траве, на овощах, можно кушать фасолевые паштеты, можна делать с жареным луком, с чесноком чечевичные супы, можно обойтись без мяса".

    А спеціально для 5 каналу шеф-кухар приготувала ікру з баклажана, запеченого на грилі. Подібну страву можна зробити і з томатів, і з болгарського перцю. А звичне м`ясо кухарі радять заміняти бобовими, горіхами та грибами. А молочні продукти - соєвим сиром тофу.

    Без скоромного можна обійтися не лише під час посту. Така їжа людям узагалі не потрібна, переконаний столичний веган Сергій Єфімов. Він відмовився від будь-якої тваринної їжі на все життя.

    Сергій Єфімов, веган: "Наші пращури - лише для того, щоб виживати. Зараз, ми живемо в таких умовах, нам виживати не треба. Ми живемо".

    За 7 років вегетеріанства хлопець на собі перевірив - жодної користі м`ясо не приносить. Каже, з переходом на рослинну їжу навіть почуватися став значно краще.

    Сергій Єфімов, веган: "Коли тварину вбивають, виділяються отруйні реагенти, які отруюють саме то м`ясо, яке воно є. Та агресія, з якою вбивали тварину, вона теж переноситься на клітинному рівні".

    Якщо ж відмовлятися від м`яса ви не збираєтесь, але постуєте - кухарі радять підійти до цього періоду зі смаком. Адже зі смачною їжею ви забудете - готували її з м`ясом, чи ні.

    Тетяна Сидорчук, шеф-кухар: "Борщи у нас и так все любят, а в пост - так если оно идет с белыми, настоящими сушеными грибами, без всяких примесей - когда кушаешь такой борщ, то о мясе думать некогда".

    Ольга Сас-Тарасова, Олексій Іванченков, 5 канал.

    Попередній матеріал
    Столичні комунальники взялись за боротьбу з бурульками
    Наступний матеріал
    Нацбанк увів санкції проти "дочок" російських держбанків
    Теги: