Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-3°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
  • BTC
26.13
Завантаження
Сховати

Передчасний сезон кавунів розпочався у столиці

Передчасний сезон кавунів розпочався у столиці. Хоч особливим попитом баштанні поки що не користуються, їх уже масово везуть із півдня. Купити кавун у Києві нині можна за ціною від трьох до шести гривень за кілограм. А от чи багато користі буде від такої покупки - знають наші кореспонденти.

Серед покупців на ринку охочих купити баштанні - обмаль. Продавчиня Світлана розповідає - учора продала 7 кавунів. Сьогоднішнього ранку виторг скромний - лише одна ягода.

Світлана Батіщева, продавчиня: "Одні не бояться, бо приходять беруть по два, одному. А декотрі бояться".

Не сезон - кажуть містяни. Найбільше купують  баштанні із середини липня. Поки що ж бояться нітратів та хімії.

А от його кавуни вирощені без нітратів - запевняє пан Володимир. Сам не боїться їх їсти та й покупцям своїм радить не боятись. Розповідає, так рано баштанні з"явились через ранню веснУ, спеку
та рясні дощі.

Володимир Мірошниченко, продавець: "Пішов кавун відкритий уже, який тоже ще неділі три пізніше повинен бути, а вже пішов масово. Жара велика, аномальна".

Однак продавець не приховує - щонайменше половина кавунів та динь вирощена з використанням хімікатів. До таких методів вдаються фермери, які заощаджують на поливі. Тож, щоб не натрапити на неякісний товар, чоловік використовує спеціальні експрес-тести на виявлення хімії.

Володимир Мірошніченко, продавець: "Приблизно, але для нас досить, щоб побачити, чи зашкалює там хімія, чи можна їсти".

Не вірити словам продавців закликають лікарі. Купувати ягоду радять лише на організованих ринках, а не при дорозі. Адже саме баштанні найактивніше всмоктують в себе вихлопні гази. Також звертати увагу радять не на зовнішній вигляд кавуна, а на його офіційні документи.

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог: "Люди не звертають увагу на такі нібито дрібниці. Вони питають: Звідки кавуни? Їм кажуть: з Херсона!. А за правилами треба запитати продавця: покажіть будь лдаска сертифікат, де ваш сертифікат. І там має стояти штамп СЕС".

Регулярні перевірки на нітрати відбуваються саме на організованих ринках. У кавуні, купленому знімальною групою 5 каналу, нітратів не виявили. Але отруїтись такою ягодою все одно можна - застерігають лікарі. Щоби цього не сталося треба стежити, щоб на шкірці не було тріщин. А перед вживанням ягоду треба вимити з милом.

Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог: "Кавун він немає протипоказань для жодної хвороби, для жодної людини і для будь-якого віку підходить".

Найбільш безпечний період для вживання кавунів розпочнеться не раніше як за місяць. Тоді обмежувати себе в них лікарі не радять. Їсти їх можна до трьох кілограмів на день. А охочі схуднути можуть навіть спробувати кавунну дієту.

Ольга Сас-Тарасова, Олександр Зіменко, "5 канал".

Теги:
Останнє редагування: 20:52 28 червня 2012
Новини партнерів
останні новини
Усi новини