На Київщині рятували рибу, що задихається під льодом

    Врятувати окуня та щуку. У селі Кийлів на Бориспільщині розбивали кригу, аби рибі взимку легше жилося.

    На річці Павлівка в селі Кийлів - аншлаг. Однак рибалки сьогодні вийшли на лід не виловлювати рибу, а, навпаки - рятувати. Кажуть, цьогоріч мешканцям водойми особливо непереливки. Через товстий шар криги рибі не вистачає кисню.

    Андрій Строкань, головний іхтіолог Київрибохорони: "За цю зиму це перший випадок задухи, який надійшов до управління. Для зими це, якби, явище нормальне. В принципі, кожної зими в тому чи іншому районі спалахи задухи відбуваються".

    Віталій Онуфрієнко - рибалка з 20-річним стажем. Чи не кожну зиму йде на річку рятувати рибу від задухи. Сьогодні разом з товаришами працює від ранку. Основна зброя - штиль та сніп очерету.

    Віталій Онуфрієнко, рибалка: "Рубаєм ополонки, ставим очерет. Через ці камиші йде кислород у воду. Чим більше ми робимо лунок - тим більше ми збагачуєм кислород у водойомі".

    Під загрозою нині окуні, лящі, плотва, верховоди, щуки - усього з десяток видів риб. Кажуть, особливо страждають молоді особини. Водночас, місцеві стверджують - риба гине не лише через нестачу кисню. Запевняють - мешканців водойми труять і каналізаційні стоки з місцевих дач.

    Микола Пасько, місцевий мешканець: "Проблема в тому, що дачі йдуть од Кийлова до самих Бортничів і йде каналізація, вода стоїть, уровень - метр. Каналізація викопується, іде злив з туалетів, моющих средств, все сюди. Воду качнули - вона задихнулася".

    Натомість, у рибохороні кажуть - окрім льоду, в масовій загибелі біоресурсів винні водорості. Саме вони крадуть в риб життєво необхідний кисень. 

    Олександр Кучеренко, заступник начальника Київрибохорони: "Причина не лише лід. Взагалі, на цій водоймі багато водоростей, растітельності, яка назимку відмирає, а всередині зими починає розлагатися. Кисень зв`язується з органічними речовинами, які находяться, і тому його вміст в самій воді зменшується".

    Наразі в Рибохороні вже підраховують збитки. Кажуть, сьогоднішні роботи - лише початок. Аби убезпечити риб, процедуру періодично повторюватимуть, доки не скінчаться морози.

    Євгенія Подобна, Юрій Усік, 5 канал.

    Попередній матеріал
    У Києві вперше виписали штраф ресторану за паління в приміщенні
    Наступний матеріал
    КМДА звітує про утилізацію 3,5 тис. ялинок
    Теги: