Лікарі радять не зловживати великодніми ласощами

    Відсьогодні у християн почалася Світла Седмиця. Другий день Великодня - понеділок - називають обливаним. Адже у цей день хрещеники ходять поливати своїх хрещених водою. За це гостям прийнято давати писанки, паски, гроші і цукерки. А от від м`ясного - краще утриматися. Лікарі переконують: великодні ласощі після тривалого посту - неабиякий стрес для шлунку.

    Паски, кекси, крашанки та улюблені сімейні солодощі - у киянки Світлани і на столі, і в комп`ютері.

    Світлана Тараненко, киянка: "Мы засняли сам процесс, именно как мы готовили".

    Все, що не з`їли на Великдень, у пані Світлани залишилось на Світлий понеділок. Печеня та паски, каже, для шлунка виявилися випробуванням.

    Світлана Тараненко, киянка: "Очень тяжело это переживает желудок. У меня это вылилось даже, скажем, в бессоную ночь, ну потому, что всего было много".

    Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров`я: "Ніхто не примушує налягати відразу на багатьох важких стравах".

    Не влаштовувати тест на витривалість для шлунка - радять лікарі. Не варто налягати на м`ясні делікатеси після тривалого посту, бо для органів травлення то справжній стрес. Коли ж відчули, що шлунку непереливки - не нехтуйте народними методами.

    Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров`я: "Приймати там аллахол, попити відвар вівса, чи якісь трав`яні чаї..."

    Стане у пригоді після Великодня ще один прадавній напій.

    Лариса Горенко, народознавець: "Узвар, де присутні сухі яблука, сливи, яблука, груші, вишні. Ці компоненти вони дуже так комфортно допомагають і людині саме врахувати оцей перехідний період поста до харчування українців".

    Перехідний етап з посту до звичного меню означає перебудову обміну речовин в організмі. Налаштований на одні вуглеводи, шлунок має звикнути до надходження білків та жирів. А для цього потрібно щонайменше тиждень. Цей час з "важкою" їжею краще почекати.

    Світлана Тараненко, киянка: "После паски вот праздничный стол, поели, изыски поели, потом лучше всего рис или плов. Очень любят у меня рис с овощами".

    А от куштувати традиційні українські вареники можна буде вже після Світлої седмиці. Тоді дієтологи знімають усі табу на смачненьке.

    Ганна Рибалка, Олена Сорокіна, 5 канал. 

    Попередній матеріал
    За вихідні у Києві ліквідували 15 пожеж
    Наступний матеріал
    На Київщині відбувся дитячий фольклорно-етнографічний фестиваль
    Теги: