Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-9°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
26.02
Завантаження
Сховати

Лікарі радять не зловживати великодніми ласощами

Відсьогодні у християн почалася Світла Седмиця. Другий день Великодня - понеділок - називають обливаним. Адже у цей день хрещеники ходять поливати своїх хрещених водою. За це гостям прийнято давати писанки, паски, гроші і цукерки. А от від м`ясного - краще утриматися. Лікарі переконують: великодні ласощі після тривалого посту - неабиякий стрес для шлунку.

Паски, кекси, крашанки та улюблені сімейні солодощі - у киянки Світлани і на столі, і в комп`ютері.

Світлана Тараненко, киянка: "Мы засняли сам процесс, именно как мы готовили".

Все, що не з`їли на Великдень, у пані Світлани залишилось на Світлий понеділок. Печеня та паски, каже, для шлунка виявилися випробуванням.

Світлана Тараненко, киянка: "Очень тяжело это переживает желудок. У меня это вылилось даже, скажем, в бессоную ночь, ну потому, что всего было много".

Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров`я: "Ніхто не примушує налягати відразу на багатьох важких стравах".

Не влаштовувати тест на витривалість для шлунка - радять лікарі. Не варто налягати на м`ясні делікатеси після тривалого посту, бо для органів травлення то справжній стрес. Коли ж відчули, що шлунку непереливки - не нехтуйте народними методами.

Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров`я: "Приймати там аллахол, попити відвар вівса, чи якісь трав`яні чаї..."

Стане у пригоді після Великодня ще один прадавній напій.

Лариса Горенко, народознавець: "Узвар, де присутні сухі яблука, сливи, яблука, груші, вишні. Ці компоненти вони дуже так комфортно допомагають і людині саме врахувати оцей перехідний період поста до харчування українців".

Перехідний етап з посту до звичного меню означає перебудову обміну речовин в організмі. Налаштований на одні вуглеводи, шлунок має звикнути до надходження білків та жирів. А для цього потрібно щонайменше тиждень. Цей час з "важкою" їжею краще почекати.

Світлана Тараненко, киянка: "После паски вот праздничный стол, поели, изыски поели, потом лучше всего рис или плов. Очень любят у меня рис с овощами".

А от куштувати традиційні українські вареники можна буде вже після Світлої седмиці. Тоді дієтологи знімають усі табу на смачненьке.

Ганна Рибалка, Олена Сорокіна, 5 канал. 

Теги:
Останнє редагування: 21:28 25 квітня 2011
Новини партнерів