Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-9°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
26.02
Завантаження
Сховати

Київські бари і ресторани нехтують Законом "Про обмеження куріння у громадських місцях"

Більше половини київських барів і ресторанів - нехтують Законом "Про обмеження куріння у громадських місцях". На це скаржиться волонтерська група "Київ без тютюнового диму". Головні порушення - власники барів та ресторанів виділяють для некурців - меншу частину приміщення. Тоді як за законом, необхідно щонайменше половину місця. Інша халепа - через невідокремлені зали - тютюновий дим легко потрапляє з одного приміщення в інше.

Це один зі столичних суші-барів. При вході офіціант демонструє  - у відвідувача завжди є право вибору. Про закон, що гарантує курцям і не курцям однакову кількість місць, тут добре знають. Заприсягаються - приписи виконують.

Аліса, адміністратор суші-бару: "В каждом ресторане существует зона для некурящих и для курящих гостей в принципе половина на половину, но больше конечно же курящих гостей".

Позначки про заборону куріння і навпаки, його -дозвіл - є. Утім, зала - одна на всіх. Повітря відповідно теж, закидають ті, кому дихати тютюном остогидло. Волонтерка Євгенія два місяці шукала у Києві кав`ярні без диму.

Євгенія Малих, волонтер: "В одному із закладів куди я зайшла ми запитали " Де у вас тут місця, де курять?" На що адміністратоьр нам усміхнулась "В нас курять всюди!".Ми кажем а де ж нам сісти якщо ми не куримо? - Ну сідайте, де хочете".

За законом, громадські заклади мають виділяти щонайменше 50  відсотків місць для некурців. А приміщення облаштувати так, щоби дим з однієї зали не потрапляв до іншої. Штраф для порушників - від однієї до 10ти тисяч гривень. Змусити платити власників ресторанів уповноважене Управління захисту прав споживачів. Зазвичай воно проводить планові перевірки, про які власники ресторанів знають заздалегідь. А от захопити зненацька можна лише за скаргою відвідувача.

Тарас Шевченко: "Якщо немає скарги - практично немає перевірки". 

Торік чиновники отримали від гостей кав"ярень аж одну скаргу. Ці дівчата щойно вийшли з одного популярного закладу столиці.

А цей чоловік каже - якщо заклад до душі - запах тютюну можна й перетерпіти.

Журналіст "5 каналу": "Повна заборона куріння в громадських закладах Києва означатимед для них комерційну смерть. Адже зараз клієнти столичних кав"ярень і пабів - переважно курці.

Ганна Рибалка, Олександр Котельников, "5 канал".

Теги:
Останнє редагування: 20:53 7 лютого 2011
Новини партнерів