Українців серед жертв в Японії немає

    Кількість жертв, відома на цю хвилину за офіційними даними японської поліції, - 59 осіб. Утім, очевидці кажуть, що насправді лік може йти на тисячі. Офіційний Київ заявляє, що українців серед жертв немає. Але перевірка інформації ускладнюється перебоями зі зв`язком. А от російських громадян лише туристів у Японії не менше 50-ти. У Токіо навчається багато російських студентів. Столиця зруйнована не найбільше у порівнянні з іншими містами, але й її добряче трусило.

    Спочатку Японію здригнув землетрус, магнітудою майже дев`ять. Найбільш ударило по острову Хонсю. Епіцентр зафіксували за триста кілометрів від столиці. Токіо зазнало значних рунуйвань. Кількість жертв постійно поточнюється. Зниклих безвісти та постраждалих рахують сотнями. Зруйновані будинки та інфраструктура, оголошено термінову евакуацію із прибережних районів.

    Наото Кан, прем`єр-міністр Японії: "Ми створили спеціальний штаб, який займатиметься подоланням наслідків стихії. Ми робимо усе можливе, щоби мінімізувати збитки".

    Потужні поштовхи спричинили пожежі на нафтопереробних заводах та атомній електростанції. На АЕС Онагава спалахнув вогонь у підземному турбінному залі першого реактора. Загрози викиду радіації немає, поквапилася заспокоїти влада. І вже повідомила, що пожежу вдалося загасити. Напружена ситуація також на АЕС Фукусима. Там один з реакторів опинився вимкненим від мережі. В результаті відмовила система охолодження реактора. Міжнародна агенція з атомної енергії вже заявила про готовність допомогти Японії долати наслідки землетрусу. Натепер уже закрили чотири АЕС.

    Потужний землетрус спричинив цунамі. Десятиметрова хвиля накрила узбережжя Японії. Триває евакуація.

    Хірофумі Йокояма, представник метеорологічної служби: "Ми очікуємо на повторні цунамі. Люди, яких уже евакуювали, нехай лишаються у безпечних місцях. Ті, хто ще чекає на допомогу - будьте дуже обережні".

    Найбільш постраждало місто Сендай. Там хвилі дісталися місцевого аеропорту. У воді злітно-посадкові смуги. У префектурі Фукушима стався зсув. Про загрозу цунамі оголосили майже по всіх країнах тихоокеанського узбережжя. До Південних Курил вони уже дісталися. Там висота хвиль становила півтора метра. Проте до наступних островів - цунамі може вже набрати трьох метрів. Із зони ймовірного затоплення прибережних районів Курил - евакуювали 11-ть тисяч людей. 

    Ганна Ільїних "5 канал".

    Попередній матеріал
    Підвищений рівень загрози на японській атомній електростанції
    Наступний матеріал
    Кількість жертв, за даними японських ЗМІ зросла до 95 людей
    Теги:
    Loading...