Під контроль Перехідної ради перейшов аеропорт лівійського міста Сирт

    Під контроль Перехідної ради перейшов аеропорт лівійського міста Сирт. Нова влада країни уважає це значним досягненням. Тим часом, навколо самого міста - точаться запеклі бої. Захисники полковника Каддафі - чинять повстанцям опір. По обидва боки барикад - десятки загиблих. Тим часом у Сирті - гуманітарна катастрофа.

    Стотисячне місто Сирт - в облозі вже два тижні. Разом з Бені-Валідом це - останні бастіони сил Каддафі.   Захисники батьківщини полковника відповідають на артилерійські обстріли повстанців та авіарейди НАТО - снайперським вогнем. Усі спроби вояків нової влади захопити місто - були невдалими. Тому той факт, що їм вдалося встановити контроль над аеропрортом Сирта - опозиціонери вважають великим прогресом. Утім, перемога коштувала дорого.

     Мохаммед Абдул-Салам, повстанець: "Коли ми наступали на військовий аеропорт Сирта, по нас відкрили вогонь. Я навіть не можу сказати, звідки стріляли - здавалося, ніби звідусіль. Мене поранили у праву і ліву руку, нога також прострелена. Щасливий, що вижив".

    Попри скрутну фінансову ситуацію у країні, нова влада Лівії - виділила близько 400т мільйонів доларів на лікування поранених вояків. Тим, хто заради революції полишив роботу - уряд пообіцяв виплачувати щомісяця по триста доларів. Як довго триватимуть такі виплати - не повідомили. Лише наголосили, що такий крок має покращити умови життя революціонерів. Тим часом люди, що не беруть участі у військових діях - опинилися на межі зубожіння. Економіка та інфраструктура країни - зруйновані війною. А в оточеному Сирті, на думку гуманітарних організацій, - справжня гуманітарна криза. Мешканцям бракує води, харчів та ліків. Електрики і пального - немає. Жити у Сирті - стало вкрай складно. Люди полишають місто. Подальша доля біженців - складна і непевна.

    Житель Сирта: "Сирт постійно обстрілювали. Тож ми з родиною переїхали на околицю у покинутий будинок. Згодом повстанці нас попередили, що тут також будуть бої і треба рухатися далі на схід. Коли ми тікали, потрапили під обстріл. Ми з дружиною розділилися, бо думали, що так буде безпечніше. Я не знаю, де вона і двоє моїх молодших синів".

    Сили НАТО і Національний Перехідний Уряд неодноразово наголошували: військові дії у Лівії не припиняться, допоки решта сил Каддафі - не складе зброю. Самого полковника - шукають і досі. Повстанці вважають, що він переховується в одному з селищ поблизу кордону з Алжиром, разом із своїм старшим сином. Ймовірно, їх переховує плем"я туарегів. Також опозиціонери заявили, що полонили одного з найближчих прибічників Каддафі - речника його уряду Муссу Ібрагіма. Втім, офіційного підтвердження цих повідомлень - поки що намеє.
     
    Олена Хоменко, "5 канал"

    Попередній матеріал
    Фракція ПР готова розглянути питання про декриміналізацію статті, за якою судять Тимошенко
    Наступний матеріал
    Від участі у саміті "Східне партнерство" відмовилася Білорусь
    Теги:
    Loading...