Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-9°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
26.02
Завантаження
Сховати

Французький інститут розробляє способи наливання шампанського

Як правильно наливати шампанське. Над цим питанням працюють науковці одного із французьких інститутів. На їхню думку, це ігристе вино слід наливати, як і пиво - нахиляючи склянку. Тоді у напої не утворюється забагато піни і зберігаються бульбашки.

Сомельє у ресторанах категорично не згодні із такими порадами. На їхню думку, такий спосіб - занадто вульгарний для благородного напою, яким є шампанське.
Бульбашки вуглекислого газу - головна ознака і головна окраса шампанського. Так уважають не лише виробники цього ігристого вина, але й науковці, що досліджують напій - його історію, технологію виготовлення і навіть - подавання на стіл. Одна з останніх розробок учених - як правильно наливати шампанське. Способів є два - класичний, по вертикалі на дно келиха, і новітній, коли склянку перехиляють і струмінь із пляшки ллють на бік. Саме цей спосіб - найправильніший, твердять фахівці.

Жерар Ліже-Белер, науковець: "Два способи наливання шампанського з вигляду - цілком безпечні, але це не так. Коли ви наливаєте це вино у фужер - ви втрачаєте вуглекислий газ, відповідальний за утворення бульбашок. І якщо ви хочете, щоб шампанське було "ігристим" якомога довше - то вам і потрібно багато вуглекислого газу. Тому другий спосіб наливання, схожий на те, як часом наповнюють бокали пивом - найкращий!" 

Французам нелегко змиритися із такими порадами фахівців - визнають самі дослідники. "Шампанське - напій благородніший за пиво" - в один голос заявляють сомельє із дорогих ресторанів. І наливати його боком - це порушення давніх традицій.

Філіпп Жаме, головний сомельє: "Ми НІКОЛИ не будемо наливати шампанське як пиво чи кока-колу. Його потрібно подавати так, як подають вино зі специфічними характеристиками. Це частина традиції, цілком відмінної від подавання коричневих хмільних напоїв, чия піна - значно вульгарніша за піну від шампанського".

Примирити науковців і сомельє намагаються - винороби. Вони переконують - порушення традицій насправді - лише умовність. Адже, якби не було пива - не було б і шампанського. Монахи із французького регіону Шампань, де почали виготовляти це ігристе вино, користувалися досвідом своїх побратимів із Німеччини, які створили пиво. І розкрили французьким колегам секрети ферментації.

Нонна Стефанова, 5 канал.

Теги:
Останнє редагування: 20:25 1 жовтня 2010
Новини партнерів
останні новини