Вселенський патріарх Варфоломій I відвідує Україну (РЕПОРТАЖ, ВІДЕО)

    Великий день в історії. На честь 1020-ї річниці Хрещення Русі до Києва з`їхався цвіт світового православ`я. Вселенський патріарх Варфоломій Перший закінчив правити службу Божу в Софії Київській. Храм вмістив глав помісних церков з майже всіх православних держав та перших осіб України. Урочисте богослужіння транслювалося окрім України, в прямих ефірах іще 4 країн світу.

    Варфоломій Перший з трапу літака в київському Борисполі сказав, що приїхав побачити Дніпро, який він назав українським Йорданом. Головна ж мета Патріарха - помолитися за об`єдння усіх православних в Україні в єдину церкву.

    ***

     Наталія Жижко, 5 канал: "Перший день святкування завершився у Софії Київській. Вселенський патріарх Варфоломій відправив молебен, освятив царські врата та дзвін. На службу прийшли представники православних помісних церков".

    До візиту Вселенського патріарха - у Софії Київської - подарунок. У собор повернулися унікальні царські врата іконостаса - святиня, яку ледь не втратили у радянські часи. У 1934-му їх розрізали на одинадцять частин і збиралися переплавити. Однак здоровий глузд узяв гору.

    Софійський собор - друга київська святиня, яку відвідав Варфоломій. Удень разом з митрополитом Володимиром Вселенський патріарх провів спільний молебень у Києво-Печерській лаврі. Високий гість поклав квіти до пам`ятника київським святим. Цього дня у Києві - посилені заходи безпеки. Найретельніше готувалися до зустрічі в аеропорту. Під`їзд до летовища перекрили. Тож ті, хто летів сьогодні, змушені були долати з валізами чималу відстань. Окрім пасажирів тут кілька тисяч вірян, які приїхали привітати Вселенського патріарха. Від хвилювання вони навіть забувають, кого чекають.

    Літак з довгоочікуваним гостем на борту торкається землі рівно о десятій. Біля трапа чекає Президент. Віктор Ющенко і дівчата в національному вбранні зустрічають Вселенського патріарха хлібом-сіллю. Трибуна для промов у синьо-жовтому шатрі. Поряд прапори України та Вселенського патріархату. Президент називає цей день великим для українського народу. Вселенський патріарх говорить  те, чого від нього найбільше чекали.

    У суботу урочистості триватимуть на Софійському майдані. До вірян з промовами звернуться Віктор Ющенко та патріарх Варфоломій. Звідти учасники святкування вирушать на Михайлівську площу, де відбудеться панахида за жертвами Голодомору.

    Наталія Жижко, Володимир Леонов, 5 канал

    ***

    ЗАВАНТАЖИТИ ВІДЕОСЮЖЕТ (11Мб)

    Попередній матеріал
    Жванія спростовує заяви про його причетність до отруєння Ющенка
    Наступний матеріал
    Болгарія допоможе Росії постачати газ у Європу оминаючи Україну
    Теги:
    Loading...