Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-8°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
  • BTC
25.64
Завантаження
Сховати

В українських магазинах знову з`явилися "ніжки Буша" (РЕПОРТАЖ)

Уряд вдарив дешевою американською курятиною по монополістах. Після вмовлянь і переговорів КабМін вирішитв обрати іншу тактику. Держрезерв закупив 40 тисяч тонн так званих ніжок Буша. Магазини їх купують по 11 гривень. Проти - вітчизняні м`ясовиробники. Кажуть, така ініціатива Уряду - знищить їхній бізнес.

У супермаркеті поповнення. Продавці розфасовують нові курячі стегенця. Соціальна ціна за один килограм лише 12,96. Це удвічі дешевше ніж коштують курячі ніжки на сусідніх вітринах.

Замість очікуваного ажіотажу покупці не надто поспішають. Кажуть, така ціна насторожує. А коли взнають, що ніжки американські, взагалі відмовляються брати. Хоча зустрічаються й ті, кого американська продукція не лякає. 

Уся ця курятина до магазинів потрапляє із Державного резерву. Голова відомства особисто приймає чергову партію. Переконує - м`ясо якісне. А от чому вибрали для українців ніжки а не, скажімо, філе, просить спитатись у споживачів.

Михайло Поживанов, голова Держкомрезерву України: "Те що просить наш споживач да, і те що просить наша торгівля, вони впершу чергу просять ось ці ніжки, тобто це користується найбільшим попитом у українського споживача".

Роман Сухан, 5 канал: "Із автомобілю курячи стегенця одразу потрапляють на склад. Тут температура 25 градусів холоду. Сьогодні привезли партію майже 40 тонн м`яса, і усе - виключно американське".

Термін зберігання привезених курячих ніжок -  один рік. Утім на складі воно довго не залежуються - одразу віддають на реалізацію. Хоча і порожньо в холодильнику не буває - кажуть працівники. Склад постійно поповнюється м`ясом із-за кордону.

Проти дешевого м`яса вітчизняні виробники. Кажуть - вони не в змозі конкурувати з американцями. Там держава постійно виплачує фермерам субсидії. В Україні ж навпаки - вітчизняного виробника намагаються лише утискати.

Сергій Гнатюк, генеральний директор корпорації "Тваринпром": "На цей рік нам потрібно було 200 тисяч тон завезти м`яса всього, і птиці, і свинини і яловичини, але вже є за 7 місяців 180 тисяч тонн. Через те ми сьогодні і збираємося. Що якщо такими темпами будем дальше, то нашого виробника витиснемо далеко".

Михайло Поживанов, голова Держкомрезерву України: "А чо, а ця гірша? Оця стегна, вироблена з той продукції котру ми з вами бачили. Я спокійно, з великім задоволенням посмакую цю продукцію. Все нормлаьно".

Власним прикладом Михайло Поживанов намагається довести якість американських ніжок. На дегустацію для себе та журналістів пожертвували два ящики курятини. Кухар запевняє - м`ясо відмінне.

Самим покуштувати дешевого м`яса українці матимуть можливість до кінця року. КабМін розпорядився щомісяця закуповувати по 50 тисяч тонн іноземної курятини. Хочуть примусити українських виробників знизити ціни. Тіж відповіли листом до РНБО та Президента. Кажуть, якщо урядовий демпінг не припинити, - український виробник зникне.

Роман Сухан, Василь Кобець, Альона Сорокіна, 5 канал
Теги:
Останнє редагування: 23:05 30 липня 2008
Новини партнерів
останні новини
Усi новини