Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-9°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
26.02
Завантаження
Сховати

Українці не встигають за рівнем інфляції на харчі (РЕПОРТАЖ)

Усі на дієту. Українці не встигають за рівнем інфляції на харчі. За офіційними даними він вже досяг рекордної позначки - 4-х відсотків. І це лише за перший місяць нового року. Поки експерти рахують подорожчання на лютий, люди викреслюють все більше продуктів з повсякденного раціону.

Вітчизняні ринки стають схожими на музеї, де кількість недоторканих продуктів щодня збільшується. Пенсіонери та малозабезпечені громадяни приходять сюди як на виставку- щоб просто подивитися. Для них овочі та фрукти, як дороге авто, а м`ясо, як недосяжна столична нерухомість.

Галина Йовенко, пенсіонерка: "Хотіла яблок купити, но бачу що я їх не куплю, дуже дорого для мене. І шукаємо де самий дешевий магазин, щоб ковбаси купити".

Лідія Корнієвна, пенсіонерка: "Хотіла взяти мандарини десь дешевих, а воні всі по 6-6,5. Не взяала. Нема за що".

Дорогі мандарини - це не новина. Парадоксом стають вітчізняні овочі, які поріднилися за ціною з заморськіми фруктами. Морква за 7 гривень, капуста й цибуля по 5. Це вже занадто, кажуть покупці. У відповідь продавці лише розводять руками - на все є об`єктивні причини.

Валентина Корнева, продавець: "Дуже було жарке літо. Було неврожай. На морковочку, на бурячок й на цибулю був неврожай. Все висохло".

З такими висновками експерти погоджуються, проте додають: не слід усе звалювати на природу. Кажуть, вплинув на подорожчання і психологичній фактор - занадто напружене очікування збільшення ціни на енергоносії. Саме тому насамперед різко виросли ціни на овочі - селяни вирішили не ризикувати й застрахуватися від майбутніх збитків.

Ярослав Жаліло, Президент Центру антикризових досліджень: "Інфляційне очікування є суто психологічним чинником. Це саме психологичне сприйняття акторами ринку того що відбувається й може відбуватися на ринку. Тобто як зросутуть ціни надалі. За якою ціною треба реалізувати сьогодні продукт або завтра можно було його знову закупити й знову реалізувати вже за більш високою ціною".

А ось про молоко й молочні вироби цього вже не скажеш. 7 гривень за літр молока й 25 за кілограм сиру- це наслідок перш за все подорожчання кормів для худоби. Тому для багатьох молоко - це вже "біле золото", яке не часто додому принесеш. Більше пощастить, якщо вдасться знайти дешеве м`ясо. Хоча останнім часом українцям нещастить - свинина - не менш як 35-ть гривень, а телятина і того більше - 45  за кілограм. Сперечатися з продавцями марно.

Наталя Грушенко, продавець: "Свиню треба год кормити - в ранок, день і увечорі дати їсти. не просто зайти до неї й сказати здрасте. ще й доглядати за ним треба, привезти".

Нині влада заспокоює людей. Каже, темпи інфляції стримають найближчим часом. Проте експерти не сприймають ці заяви надто серйозно.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна: "Фактично уряд і Нацбанк наразі не мають ніяких механізмів які б стримували цю інфляцію. Уряд міг би впливати за допомогою резервніх фондів, але ці фонди не ефективні, вони не працюють".

За даними експертів, січневе рекордне подорожчання продуктів стане негативним спадком для наступних місяців. Надії лише на новий врожай. А до того часу українці будуть змушені або витрачати більше, або їсти менше.

Азад Сафаров, Александр Котельников, 5канал
Теги:
Останнє редагування: 13:25 18 лютого 2008
Новини партнерів