У Горлівці придумали - як уникнути афер з житлом сиріт

    Експериментальну програму збереження житла для дітей-сиріт запустили у Горлівці на Донеччині. Місцева влада пропонує городянам орендувати квартири дітей, які перебувають під опікою, - до настання повноліття. Плата за житло символічна – не перевищує звичайного комірного. Головне, що такий крок дозволить запобігти можливим аферам із сирітськими квартирами і надати недороге тимчасове житло малозабезпеченим родинам.

    Історія Маргарити облетіла усе місто. Кілька років тому дівчинка осиротіла і втратила батьківське помешкання. На захист дитини виступила мерія - їй виділили однокімнатну квартиру. Але оселитися у ній вона зможе, лише коли досягне повноліття.

    До повноліття в квартирі Маргарити житиме інша родина. Право на оренду таких сирітських помешкань  горлівські чиновники затвердили, щоб уникнути афер та зберегти житло.

    Коли  у 18 років молода людина переступає поріг майже зруйнованої квартири, їй висувають житлово-комунальні борги, накопичені за той час, коли вона перебувала під опікою. Тепер всього цього вдасться уникнути, кажуть автори договору оренди сирітських квартир.

    Людмила ЄРШОВА, начальник Горлівської служби у справах дітей: "Пусть небольшая часть квартир находится в аренде, но мы твердо знаем, что ребенок вернется не к развалинам, а придут в квартиру пригодную для жилья. А что такое иметь крышу над головой, когда нет родных и близких".

    Людина підписує угоду на три роки з можливістю продовження терміну оренди.

    Алла Корнійчук, директор комунального підприємства: "Согласно договору аренды арендатор оплачивает нам жилищные услуги. И поддерживает квартиру в техническом исправном состоянии. Выполняют текущие и капитальные ремонты".

    Ірина СЕМЕНЧЕНКО, орендар: "Получается просто. Коммунальные услуги и за аренду немного идет. А так сколько – 700 гривен снять в месяц, не считая всего остального".

    Є вже перший результат експерименту. Квартира Тетяни перебувала в оренді кілька років. Дівчині щойно виповнилося 18 і вона нарешті в’їхала у власну  оселю.

    Зараз в оренду здають 10 сирітських квартир. Надалі горлівчанам запропонують ще 15 помешкань. Для дітей це не лише гарантія того, що вони повернуться у власні квартири, а й можливість отримати трохи грошей від оренди на перші самостійні кроки.

    Юлія Божко. Євген Гончаренко. Горлівка. 5 канал

    Попередній матеріал
    На засідання КС щодо скасування політреформи допустять ЗМІ
    Наступний матеріал
    В Івано-Франківську у боржників за комірне вилучають майно [відео]
    Теги:
    Loading...