Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-9°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
26.02
Завантаження
Сховати

Свято молодого вина відзначали у Софії Київській (РЕПОРТАЖ)

Свято молодого вина сьогодні відзначали у Софії Київській. Відроджували давні винні традиції храму - дегустацією виноградних напоїв. У XVII-XIX століттях вино для проведення церковних обрядів виготовляли просто на території монастиря. А раз на рік влаштовували винний ярмарок, де залишки продукції виставляли на продаж. Зараз виноградний напій тут не роблять. Тож гостей частували вином з Одещини.

У підвалах Митрополичого будинку Софії Київської, де колись розміщувалися винні погреби, вперше за останні сто років відкорковують пляшки з вином. Олег Скрипка смакує червоне.

Олег Скрипка, музикант: "Кожне вино має бути доречним. Зараз холодно і зараз більш доречно пити червоне вино, бо вважається, що воно зігріває, біле - охолоджує".

Пісню про напій богів Скрипка не заспівав - каже ще не настільки зігрівся. Натомість привів із собою музикантів. Ті на кобзі заграли пісень, що їх ще на початку XVII століття на банкетах співали руські шляхтичі.

Організатори кажуть, саме так - із піснями та дегустаціями - відзначали храмове свято Софії Київської і три століття тому. Пили вино, яке прямо тут - на території монастиря - і виготовляли.

Неля Куковальська, директор Національного заповідника "Софія Київська": "Історія нам сказала про те, що монастир нам спочатку завозив вино, а з часів Петра Могили, Метрополита Київського, сюди була завезена лоза, і в маєтках, що належали Софіївському монастирю, виробляли вино".

Священики розповідають: у ті часи тут вирощували лише червоні сорти винограду - для виготовлення Кагору. Він українцям за солодкий смак найбільше припав до душі. Хоча колись для церковних обрядів використовували вино сухе і переважно біле.

отець Микола: "Вино спочатку завезли нам греки-священики. Вони привозили вино сухе: Каберне, Cапераві, і на цих винах спочатку служилися богослужіння. Це вже мабуть 2 століття тому було введено для богослужіння Кагор".  

На відновлення виноградних плантацій у національному заповіднику не сподіваються. Радіють, що винні традиції монастиря відродили бодай у такий спосіб - дегустацією. При цьому не тільки пили вино, а й навчали правил, за якими його слід куштувати. Наступного разу побалувати виноградним напоєм у Софії Київській сподіваються 20 вересня - на Різдво Богородиці. Адже з часів заснування монастиря, саме цього дня на площі біля храму відбувався щорічний винний ярмарок. 

Марія Коренюк, Олександр Котельніков, 5 канал

***

ЗАВАНТАЖИТИ ВІДЕОСЮЖЕТ (7.66Мб)
Теги:
Останнє редагування: 21:47 13 листопада 2008
Новини партнерів