Помер відомий кінорежисер Юрій Іллєнко

    Пішов з життя народний артист України, видатний кінорежисер і оператор Юрій Іллєнко. Йому було 75 років. Іллєнко тривалий час хворів на невиліковну хворобу.

    "Тіні забутих предків". Фільм, який отримав 101 нагороду і увійшов до Книги рекордів Гінеса. Цього шедевра поетичного кіно не було би без Юрія Іллєнка. Саме він умовив  режисера Сергія Параджанова взяти у фільм Івана Миколайчука. А сам 27-річний Іллєнко став  оператором "Тіней".

    Юрій Іллєнко: "Параджанов був у шоці. Я знімав ручною камерою, не з штатіва і для нього це було страшенно незвично, він не контролював момент створення кадру, контролював його тоді я". 

    Іллєнко контролював кадри і думав про інше.

    Юрій Іллєнко: "Я, власне, хотів стати режисером, в інституті кінематографії мені завідуючий відмовив, сказав незнаю, який ти будеш режисер, а оператор ти будеш класний. Тому гуляй Вася. І я змушений був потім пробиватися в режисуру, для того я вирішив опанувати всі основні кінопрофесії".

    Він актор. Автор понад 20 сценаріів. Режисер - 12 стрічок. "Криниця для спраглих", "Вечір на Івана Купала". "Білий птах з чорною ознакою", "Легенда про княгиню Ольгу", "Солом`яні дзвони", "Молитва за Гетьмана Мазепу". Його фільми не раз забороняли. Та це не завадило Іллєнку збирати кінонагороди по усьому світові.

    Юрій Іллєнко: "Двічі запрошували в Голлівуд, двічі відмовився. Були спроби перейти на Мосфільм, я відмовився".

    Та Іллєнко залишився вірним "довженківцем".

    Юрій Ілленко: "80 сьогодні років кіностудії, 50 з них, з цих 80 я віддав цій кіностудії, ви уявляєте, стільки не живуть".

    Нині "Тіні забутих предків" чи не єдиний фільм, за участі Іллєнка, який є у вільному продажу.

    Решта кіноробіт режисера досі навіть не оцифровані.

    Блискучий знавець світової літератури, живописець, лауреат найвищих державних премій та орденів і... люблячий батько та дідусь.

    Ольга Петрів, Ганна Мірошниченко, 5 канал 

    Попередній матеріал
    УДО вибачилось перед журналістом СТБ за невиправдане застосування сили
    Наступний матеріал
    Чернівецький національний університет може потрапити до спадщини ЮНЕСКО
    Теги:
    Loading...