Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-3°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
  • BTC
25.64
Завантаження
Сховати

На Львівщині експерементують з покращенням властивостей річкової риби

Львівські науковці експериментують з рибою. Воду, у якій плавають коропи, товстолоби та амури насичують йодом. Кажуть за кілька років м`ясо прісноводної риби йодоване не гірше від морської. Для Західних областей України, в яких дефіцит йоду є доволі поширеним явищем, такі делікатеси могли би замінити традиціні способи профілактики. Але продовжити програму складно - бракує коштів, а держава наразі не цікавиться розробками вчених.

Але користь від цієї риби може бути неабиякою. Науковці чотири роки експериментують із прісноводною рибою. І кажуть, за цей час у м`ясі коропів, товстолобів та амурів йоду стало майже стільки, як і в їхніх морських сородичах.

Вирощувати йодовану рибу - недешево, кажуть науковці. Своїмим силами можуть забезпечити спецсанаторії та лікарні. А для розширення експерименту сподіваються на допомогу держави. Тим паче, що вже довели: йодовані продукти краще засвоюються оранізмом людини.  

Медики ендокринологічного центру про розробки науковців не чули. Але підтверджують: йододефіцит - проблема для цілих регіонів Львівщини.

Коли диво-риба лікуватиме хворих науковці не знають, але переконані їхня праця не буде даремною і з часом експериментом зацікавляться і медики, і рибні господарства.

Олександр Ваврищук, Євген Радіон, Львівщина, 5 канал



Теги:
Останнє редагування: 23:02 28 липня 2010
Новини партнерів
останні новини
Усi новини