Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-9°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
26.02
Завантаження
Сховати

М`ясопереробні підприємства Львівщини заповнять іноземним м`ясом?

На Львівщині бракує худоби для повноцінної роботи м`ясопереробних підприємств. За останні роки у селах людям стало невигідно тримати свиней та корів. Витрати на їх відгодівлю значно перевищують доходи від продажу. Тим часом обласні чиновники почали замислюватися - а чи не купити корів у Латинській Америці?

Олександр Ваврищук, 5 канал: "Не виключено що вже найближчої весни на українських фермах відгодовуватимуть худобу із-за кордону. Уругвайські та аргентинські корови покликані врятувати українське тваринництво".

В Україні є всі передумови для розвитку тваринництва, каже керівник цього науково-виробничого центру Дмитро Мороз. Тож закуповувати тварин за кордоном великої потреби немає, переконаний він. І показує заморожене сім`я бугаїв. Тварини спеціально відібрані для виведення високопродуктивних м`ясних та молочних порід, які вже адаптовані для наших умов. Центр уже може запліднити півмільйона корів, але навряд чи це допоможе збільшити поголів`я худоби.

Дмитро Мороз, гендиректор Львівського науково-виробничого центру: "Найголовніша причина як на мене, це сьогодні цінова політика, тому що собівартість яка є на вирощування м`яса, яка сьогодні затрачається на вирощування в нас сьогодні не покриває тих витрат. І з тими дотаціями і це є найголовніша на сьогоднішній день причина".

Фермери, які вирощують худобу, кажуть що сильно ризикують. Навіть маючи власну кормову базу, вони не впевнені, що зможуть вдало продати корів через два роки. Кажуть, в Україні вже багато років систематично створюються нестерпні умови для вітчизняного виробника: дешеве м`ясо з-за кордону змушувало селян вирізати поголів`я. Тому чекати дешевого українського м`яса, поки що не доводиться.

Богдан Войтович, директор фермерського господарства: "Вирощування м`ясного верха є довготривале – рік –півтора. А за рік –півтора дуже часто міняються ціни на дизпаливо, електроенергія інші на все на запчастини на трактори. І важко заложити в собівартість. Проробиш рік ти фактично не можеш прорахувати вперед собівартість тих затрат".

Ще донедавна основними постачальниками худоби на м`ясопереробні підприємства Львівщини були селяни. Тепер відгодовувати телят понад 70 кілограмів їм не вигідно. Натомість чиновники кажуть: якби держава надавала українським виробникам пільги, то і ситуації такої не виникало б.

Іван Стефанишин, заступник голови Львівської ОДА: "В минулому році по Львівській області було закуплено 120 тисяч телят. Тобто це м`ясний потенціал, чи молочний потенціал, який міг би використовуватися. Звичайно і співвідношення цін, я надіюся що дотація яка нині є 2.90. замість 1.90 те що було воно в якійсь мірі вплине позитивно, звичайно там і негатив трошки є бо зменшена вагова норма до 330 кілограм".

Щоправда тваринники кажуть, що їм вигідно буде віддавати худобу, коли дотації держави підвищать бодай до п`яти гривень за кілограм. Тоді і селянин, і фермер прагнутимуть, щоб худоба набрала якомога більшої ваги. І дефіциту м`яса вдалося б уникнути.

Олександр Ваврищук, Євген Радіон, Львівщина, 5 канал
Теги:
Останнє редагування: 22:56 2 вересня 2008
Новини партнерів