Хмельницька школярка отримала престижну нагороду на міжнародному конкурсі юних геніїв [відео]

    Хмельницька школярка отримала престижну нагороду на міжнародному конкурсі юних геніїв у Сполучених Штатах Америки. Учениця технологічного ліцею Христина Ганзюк довела унікальність подільського сапоніту. На основі цієї мінеральної сировини, запаси якої вперше у світі відкрили на Хмельниччині, школярка розробила сорбенти, здатні очищати воду від усіляких хімічних забруднень.

    Христина не звикла відступати тепер вирішила осідлати коня. З такою ж завзятістю як три роки тому взялася вивчати подільські сапоніти. Наукові дослідження - непоміченими не залишилися. З-поміж семисот учасників конкурсу юних геніїв у США - українська школярка отримала бронзу.

    Христина Ганзюк- учениця Хмельницького технологічного ліцею: "В своїй науковій праці я довела,що сапоніт можна використовувати як дешевий очищувач води, тому що він є натуральний в нього немає  ніяких хімічних домішок. Можна. очищувати води від нафтопродуктів, детергентів шампунів, мила, які попадають в стічні води. А також можна використовувати для очистки від радіонуклідів та важких металів".

    Досліди Христина проводила у ліцеї, де навчається, а також їздила до лабораторії львівського вишу.

    Наталя Зима, вчителька хімії Хмельницького технологічного ліцею: "Дитина наполегливо працювала не тільки в плані вивчення хімії, не тільки в плані наукової роботи, а й вплані досконалення іноземної мови, в плані досконалення своїх комунікаційних навичок. Адже це дуже  важливо не тільки зробити, а й презентувати свою роботу. Їй це вдалось".

    Мама Христини також радіє перемозі доньки. Каже: захоплення дівчинки наукою - цілком  передбачуване.

    Алла Ганзюк матір Христини: "Спрацювала тут й генетика. Христина виховувалась в родині справжніх хіміків. І мама, і батько, і її дід-академік, професор, і бабуся були усі хіміками".

    Свій винахід Христина запатентувала в Україні. Втім збирається і далі його удосконалювати. А наступного року - на запрошення вчених - презентуватиме свою наукову працю в одному з центрів американської науки - Г`юстоні.

    Ольга Романова, Анатолій Майборода, Хмельницький, "5 канал".

    Попередній матеріал
    Племінника Герман звільнили під заставу
    Наступний матеріал
    Національний художній музей може почати руйнуватися через апетити забудовників [відео]
    Теги:
    Loading...