Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-9°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
26.02
Завантаження
Сховати

Хліб за стародавніми рецептами ченців випікають у Луганську (РЕПОРТАЖ)

Духівництво Свято-Володимірського Собору та учні семінарії власноруч замішують тісто, та працюють біля пічки. Повернути забуті рецепти їх змусила ціна сучасного хлібу. Тепер же храм не тільки спроможний прогодувати себе. Буханці безкоштовно роздавають після недільної служби охочим вірянам. Ті хто спробував хліб - кажуть, смак незрівнянний.

Власну хлібопікарню у Свято-Володимірському соборі будували щоби було дешевше та смачніше нагодувати вихованців  духовної семінарії. Коли давнішня мрія здійснилася - вирішили відтворити рецепти, що знайшлися у стародавній кулінарній книзі ченців цього храму. Першу партію випікали одразу за трьома рецептами: білий, чорний та житній сорти. Тісто замішували без яєць - нині Великій Піст.  

Віра Трофімова, технолог: "Наш хлебушек изготовлен по старым рецептам из муки высшего сорта. В нём нет никаких добавок, рыхлителей. Качество хлеба очень хорошее. Изготовлен старым способом на парной основе. Поэтому он долго лежит. В добавок ко всему он освящается".

Тільки-но випекли першу  партію  - з`ясували, можливості міні-цеху більші за апетит духівництва. Тому випічку тепер можуть скуштувати і віряни.  Її продають поряд з храмом по собівартості, щоби надалі купувати борошно та сплачувати за електрику і воду. А після недільної служби хліб роздають  безкоштовно - разом з церковним кулішем.

Хлібопекарня у монастирі освячена згідно з усіма традиціями. Більш того, тут щоразу святять  усі інгредієнти, а кожен пекар, як стати до роботи, отримує благословення. Після того хліб  ще раз освячують - вже у готовому вигляді.

отець Олександр, настоятель Свято-Володимирського собору: "Нет такой молитвы где бы не упоминалось о хлебе насущном. Когда происходит проскомидме на литургии тем преосуществляется хлеб в тело Господне. И каждому человеку преподаётся это и ощущает что он соединился с самим Господом нашим”.

Попри сучасне обладнання -  процес точно слідує стародавнім записам. Використання лише традиційного складу вимагає більше часу для підготовки та  випікання. Втім, така робота має свою винагороду - отримують хліб запашний та хрусткий.

Вероніка Ухалкова, Максим Сисоєнко, Віктор Прокопенко, 5 канал

***

ЗАВАНТАЖИТИ ВІДЕОСЮЖЕТ (7.05Мб)
Теги:
Останнє редагування: 21:08 30 березня 2008
Новини партнерів
останні новини