33 роки тому на знак протесту проти русифікації себе спалив Олекса Гірник

    Напередодні Дня соборності, тридцять три роки тому облив себе бензином і підпалив дисидент і політв`язень Олекса Гірник. У такий спосіб він виступав проти русифікації і колоніального становища України. Щороку цього дня на місці акції протесту - Тарасовій горі у Каневі - люди приходять вшанувати його пам`ять. На відміну від попередніх років, цьогоріч тут не було велелюдно. Олексу Гірника згадували без партійних лідерів та народних депутатів.

    Наталія Жижко, 5 канал: "Дві каністри, запальничка і тисяча власноруч написаних листівок. Так Олекса Гірник підготувався до останнього в своєму житті вчинку. 33 роки тому він облив себе бензином і підпалив на знак протесту проти русифікації і утисків усього українського".

    За свої політичні переконання Олекса Гірник провів одинадцять років у в`язниці. Утім після виходу на свободу спокою так і не знайшов. Тотальна русифікація України гнітила його. Тоді Гірник наважився на відчайдушний крок. До самоспалення готовувся таємно і ретельно. Так, що навіть найближчі люди ні про що не здогадувалися.

    Патріоту з Калуша вдалося таємно написати тисячу листівок. На це пішло кілька років. Політв`язень Василь Овсієнко розуміє стан свого однодумця і визнає - боротися проти режиму було надто складно.

    Уранці, на місці самоспалення знайшли сумку. У ній лежало яблуко і вхідний квиток до Києво-Печерської лаври. Увесь схил Тарасової гори був усипаний листівками. Першим на місце трагедії прибув керівник місцевої міліції Олександр Гнучий. Він і сьогодні цитує цей текст напам`ять.

    Дев`ятсот сімдесят листівок негайно зібрали і вивезли з Канева, щоб не було витоку інформації. Решта тридцять - розійшлися межи люди. Кілька з них приховав і зберіг Олександр Гнучий. У тридцять третю річницю самоспалення Олекси Гірника протесту він передав реліквії його сину і невістці.

    Наталія Жижко, Олена Сорокіна, 5 канал

    Попередній матеріал
    Ющенко свідчив щодо отруєння й посварився з чоловіком біля ГПУ [відео]
    Наступний матеріал
    Тоні Блер дає повторні свідчення щодо участі Великої Британії у війні в Іраку
    Теги:
    Loading...