"Останній самурай" Європи
"Останній самурай" Європи 5 канал

"Останній самурай" Європи у свої 70 вчить черкащан карате

Звання "останній самурай" Юрію Потапенко присвоїв Масаюкі Кукан Хісатака – тренер легендарного Брюса Лі

70-річчя відсвяткував "останній самурай" Європи. Юрій Потапенко живе у Черкасах і понад півстоліття тренує свій дух та тіло, вивчаючи карате. Починав у 24, зараз він майстер спорту з карате та дзюдо. І попри поважний вік на пенсію йти не має наміру – нині ані дня без тренування, передає "5 канал".

Потапенко – володар чотирьох чорних поясів та 12 розрядів із карате. Він такий єдиний у Європі – "останній самурай". Це звання визнають і на батьківщині єдиноборства – у Японії. Його присвоїв Потапенку багаторазовий чемпіон світу з карате Масаюкі Кукан Хісатака, тренер легендарного Брюса Лі. Проте, спортсмен не це вважає найбільшим досягненням.

"Найбільші нагороди – це навіть не у змаганнях. Важливі нагороди – коли приходять дорослі мої учні і дякують мені. І друга нагорода – коли приводять своїх дітей. Ось це для мене найважливіше", – пояснює майстер.

Нині черкаський самурай тренує молодь. Найменшим учням – лише по 5 років. Таємницею довголіття Потапенко називає постійні тренування, загартовування та внутрішню рівновагу. Цього навчає і своїх послідовників.

Завжди поруч і дружина Марина. Жінка каже, що карате – це не просто спорт, а стиль життя Юрія: "Він приходить на роботу як додому. Усі діти – це його сини, дочки, внуки, правнуки. Це його життя, він цим живе. І може секрет його довголіття у тому, що він посеред дітей постійно".

Йти на пенсію тренер не має наміру і планує дожити щонайменше до 100 років. А ще прагне передати свій досвід якомога більшій кількості учнів.

Анна Терентьєва, Олександр Коваленко, "5 канал"

Дивіться також фото на тему:

Польовий вишкіл бійців КОРДу: коли вихідний – це ще одна можливість потренуватися

/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання
/
КОРД навчання

Попередній матеріал
"Подолання" на Хортиці: з десяток дітлахів відсвяткували перемогу над раком
Наступний матеріал
Івасюк: Мафію в медицині здолати можна, задіявши РНБО
Loading...