Професійне свято відзначають морські прикордонники (репортаж)

    Морські браконьєри і порушники водних кордонів - чи не щороку з ними доводиться стикатися севастопольським прикордонникам. Уже 90 років вони контролюють рубежі України від Одеси до Керчі. Своє професійне свято - відзначають на бойовому посту.

    Капітан другого рангу Андрій Базан - один із найдосвідченіших офіцерів Севастопольського загону морської охорони. Родом із Рівненщини, він 15 років тому після закінчення морського училища потрапив до Балаклави. Тут пройшов усі кар`єрні щаблі - від моряка до заступника командира загону. Каже: на службі доводилося виконувати і штабну роботу, і ловити порушників.

    У найстаршому в Криму загоні морської охорони 4 кораблі та 12 катерів. Вони вже затримали більше 300 суден-порушників. Зазвичай, їх приборкання обходиться мирним шляхом. Утім, не завжди.

    В екіпажі Куроп`ятникова 43 прикордонника – офіцери, мічмани та моряки-контрактники. За 8 місяців у Сергія Ликова закінчиться трирічний контракт, але він планує продовжити службу. Каже: палуба - це його земля. До того ж може потішити друзів розповідями про морські пригоди. 

    Українські морські прикордонники першими з усіх видів військ перейшли на службу за контрактом. Відбирають ретельно, кажуть самі моряки. Окрім фізичної підготовки, кандидат повинен пройти майже два десятки психологічних тестів та співбесіду із правоохоронцями.

    Загін морської охорони готується до бойового чергування. У військового судна "Григорій Куропятников" цього разу  окреме завдання. Воно проходить навчання з охорони місця перебування вищих посадових осіб держави, які приїздять до Криму.

    Юлія Крючкова, Ігор Романенков, Крим, Балаклава, 5 канал

    ***

    ЗАВАНТАЖИТИ ВІДЕОСЮЖЕТ (6.61Мб)

    Попередній матеріал
    Радбез ООН готує нову резолюцію щодо Північної Кореї (репортаж)
    Наступний матеріал
    Що чекає на Конституцію України? (репортаж)
    Теги:
    Loading...