Центр журналістських розслідувань

Для Путіна і Берлусконі у Криму незаконно списали 200-літні вина за ціною 30-40 рублів (документи)

Представники окупаційної "влади" Криму списали для Путіна і Берлусконі 31 пляшку супердорогих колекційних вин за мізерними цінами.

Подробиці зловживання і документи оприлюднив "Центр журналістських розслідувань". За даними видання, 11 вересня президент Росії Володимир Путін та екс-прем'єр Італії Сільвіо Берлусконі відвідали об'єднання "Массандра" в окупованому Криму. Догоджаючи гостям, призначена "урядом" Сергія Аксьоновим "гендиректор" підприємства Яніна Павленко самовільно вилучила зі знаменитої колекції одну з найцінніших пляшок енотеки "Масандри" – Херес-де-ля-Фронтера врожаю 1775 року, привезений до Криму з Іспанії графом Михайлом Воронцовим. У 2001 році пляшка цього вина з колекції "Масандри" була продана на аукціоні Sotheby’sза рекордною для хересу ціною – 50000 доларів. Дозвіл на продаж давав тодішній президент України Леонід Кучма

Як свідчать документи, які оприлюднив "Центр журналістських розслідувань", для Путіна і Берлусконі у царських підвалах на "дегустацію" була виставлена 31 пляшка колекційних вин. Згодом вони були списані керівництвом "Масандри" за сміхотворною ціною: розпитий Путіним і Берлусконі 240-річний Херес-де-ля-Фронтера був оцінений в 44 рублі 12 копійок.

За даними журналістів, пляшка залишилася недопитою, але для колекції вона була втрачена, причому кричущо незаконним чином. Як розповіли співробітники заводу, два дні після події Яніна Павленко шукала варіант списання найціннішого екземпляра колекції, умовляючи чиновників маріонеткового кримського "міністерства майнових і земельних відносин" оформити документи щодо використання вина "для представницьких потреб" заднім числом.

Як випливає з опублікованих документів, начальник цеху колекційних вин Олена Батрак у службовій записці на адресу директора "Масандри" Яніни Павленко просить дозволу на подачу 31 пляшку вина для "проведення протокольно-організаційних заходів" з нагоди приїзду Путіна. Дати на записці немає, але вказано – питання узгоджено з "міністерством майнових і земельних відносин Криму" 11 вересня, тобто, вже в день візиту Путіна і Берлусконі на завод.

Далі подано повний список необхідних для заходу вин:

Столове червоне Алушта урожаю 2000 року – 1 пляшка

Столове червоне Алушта врожаю 1990 року – 1 пляшка

Херес Масандра урожаю 1955 року – 2 пляшки

Херес де ля Фронтера врожаю 1 775 року – 1 пляшка

Мадера Масандра врожаю 1936 року – 2 пляшки

Портвейн червоний Лівадія врожаю 1952 року – 2 пляшки

Кокур десертний Сурож врожаю 1990 року – 11 пляшок

Кагор Південнобережний врожаю 1987 року – 1 пляшка

Мускат білий Массандра врожаю 1945 року – 10 пляшок

Центр журналістських розслідувань

Отже, 31 пляшка колекційного вина була розпита в ході "дегустації" 11 вересня. Але товарно-транспортна накладна на транспортування цих пляшок в дегустаційний зал, як випливає з документа, підписаного начальником відділу збуту підприємства В.В. Мітяєвим, була оформлена тільки 16 вересня. Тобто – постфактум.

У накладній вказана і вартість всіх списаних вин. Пляшка колекційного вина Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 коштує як херес "Массандра" урожаю 1955 року і мадера "Массандра" врожаю 1936 року – 44 рублі 12 копійок.

Пляшка столового червоного вина "Алушта" урожаю 2000 року оцінили в 40 рублів 64 копійки. За 25 рублів 7 копійок списали портвейн червоний "Лівадія" врожаю 1952 і Кокур десертний "Сурож" врожаю 1990 року. Мускат білий "Массандра" врожаю 1945 року – 27 рублів 13 копійок, столове червоне вино "Алушта" врожаю 1990 року – 26 рублів, 73 копійки. Загалом 31 пляшка колекційних та рідкісних вин була списана посадовими особами "Масандри" на загальну суму 935 рублів 97 копійок (тобто трохи більше 300 гривень).

Центр журналістських розслідувань

Журналісти встановили реальну вартість розпитого Путіним і Берлусконі вина – завдяки сайтам і самої "Масандри", і винних інтернет-бутиків, які торгують старими і рідкісними винами. ЦінаХересу-де-ля-Фронтера за останні 14 років зросла і за різними оцінками становить від 100 до 200 тис. доларів. "Думається, після скандалу ціна виросте, до того ж в царських підвалах залишилося всього чотири пляшки цього хересу з енотеки графа Воронцова", – зазначили журналісти.

На сайті іншого інтернет-магазину, який торгує колекційними винами самої «Масандри» врожаїв 1923-2000 років, розслідувані дізнатися, що Херес "Масандра" урожаю 1955 року (оцінений в накладній у 44,12 рублі) насправді вартує у середньому 800 доларів. До слова, не всі вина, виставлені на стіл Яніною Павленко 11 вересня, можна придбати в інтернет-бутиках, що говорить про те, що їх кількість обмежена.

Столове червоне вино Алушта врожаю 2000 року (40,64 руб за описом) в інтернет-магазинах продається за 315 доларів. Мадера Масандра врожаю 1936 року – близько 200-300 доларів за пляшку. За пляшку Мускату білого Массандра 1945 року в інтернет-магазинах просять 800 доларів за пляшку. Вартість колекційної пляшки вина Кокур десертний "Сурож" 1990 року, 11 пляшок якого були списані по 25,07 рублів за пляшку, в інтернет-бутиках становить від 100 до 250 доларів.

Ще у середині вересня прокуратура Автономної республіки Крим відкрила кримінальне провадження за самовільне вилучення з колекції і відкупорювання "гендиректором" НВАО "Масандра" Яніною Павленко 240-річного Херес де-ля Фронтера. Виробництво відкрите за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу – заволодіння майном в особливо великих розмірах, а заподіяний державі Україна збиток оцінено у близько двох мільйонів гривень. З урахуванням нової інформації та опублікованих документів, як видно, сума збитку збільшиться на порядок, а коло потенційних підозрюваних розшириться" – зазначають журналісти.

Попередній матеріал
Фонд гарантування вкладів пропонує ліквідувати неплатоспроможний "Дельта банк"
Наступний матеріал
Медики борються за життя киянина, який отримав удар струмом під час зйомки селфі на вагоні
Теги:
Loading...