Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-3°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
  • BTC
25.64
Завантаження
Сховати

Кримські фермери разом із науковцями вирощують морський делікатес

Устриці посідають перше місце в світі за обсягом промислового вилову серед двустворчатих молюсків. Проте в Чорному морі їхня популяція на межі вимирання і охороняється законом. Як зберегти морську фауну і при цьому нагодувати охочих до делікатесу українців, знають кримські морські фермери.

Це єдина устрична ферма України. Морська плантація в 5 гектарів розташована біля південнобережного селища Кацивелі. Тут на глибині від півтора до трьох метрів у спеціальних садках фермери разом із науковцями вирощують морський делікатес. Адаптовану до кримських умов тихоокеанську гігантську устрицю.

Владислав Лозовський, молодший науковий співробітник інституту біології південних морів НАН України: "Сегодня утром достали 6 вот-таких вот наборов для выращивания устрицы. И происходит разборка устрицы на различные возрастные группы – размеры и очистка их от ненужных вещей". 

Щоби виростити устрицю, потрібно щонайменше 2 роки. До того ж, молюск вимагає ретельного догляду.  Його треба очищувати, пересаджувати в просторіші ємності, захищати від хижаків і перевіряти стан води.

Антон Лях, науковий співробітник відділу біофізичної екології інституту біології південних морів НАН України: "Это где-то годовалая устрица. Через год-полтора она увеличит свой размер в 2-1,5 раза. И ее можно будет подавать на стол и дегустировать".

У м’ясі устриці багато глікогену, білка, вуглеводів, вітамінів та тестостерону. М`ясо молюска медики також рекомендують як засіб для лікування уражених радіацією та онкохворих. 

Оксана Вялова, кандидат біологічних наук, науковий співрабітник інституту біології південних морів НАН України: "У нас есть клиенты, кот. приходять и есть наробітки научных учреждений что свежие морепродукты, употребляемые почему-то с черним хлебом, оч.полезны для остановки ракових заболеваний".

Загалом у морському господарстві вирощують близько 700 тисяч устриць. Фермери запевняють, готові збільшити колонію, якщо держава ухвалить програму з розвитку та підтримки цього виду фермерства.

Сергій Кулик, директор морської ферми: "Плантація находится в толще воды, не на дне и не на поверхности, а в толще. Она получается экологически чистая. И здесь течение 1,5м\с. они питаються фітопланктоном. Это основа для их роста, потому, здесь идеальные условия". 

Окрім їстівних та лікувальних властивостей, молюск ще й підвищує біопродуктивність акваторії та виконує функції очисних споруд. Одна устриця фільтрує майже 60 літрів води на добу.

Юлія Крючкова, Назар Кіндрачук. Крим, "5 канал"

Теги:
Останнє редагування: 21:14 1 червня 2015
Новини партнерів
останні новини
Усi новини