dt.ua

Астрономи виявили надмірну активність чорної діри в центрі Чумацького Шляху

Три орбітальні телескопи зафіксували активне рентгенівське випромінювання. Воно виходить із зазвичай неактивної чорної діри, що знаходиться в центрі нашої галактики.

Нині вчені намагаються з'ясувати, чи це звичайна поведінка чорної діри, чи аномальна. І чи є така її активність наслідком проходження повз неї невідомого космічного об'єкта G2, йдеться у повідомленні на офіційному сайті NASA.

Так, вчені поєднали дані, отримані з трьох телескопів і таким чином простежили за активністю надмасивної чорної діри Sagittarius A* за останні 15 років. Ці дані свідчать про те, що із чорної діри виходло по одному рентгенівському спалаху раз на десять днів. Натомість протягом останнього року кожен день вона виробляла спалахи, потужність яких у десять разів вища, ніж потужність звичних для неї спалахів. Як відомо, надмасивна чорна діра Sagittarius A* має масу в чотири млн разів більшу, ніж маса Сонця, а рентгенівське випромінювання виділяється гарячим газом, який знаходиться біля неї. А рентгенівське проміння виробляється гарячим газом, що "супроводжує" чорну діру.

dt.ua

Нагадаємо, у липні 2015 року астрофізики виявили 5 прихованих надмасивних чорних дір.

Попередній матеріал
Геннадій Зубко: 6 жовтня уряд відкриє реєстри земельних ділянок для всіх громадян
Наступний матеріал
Дніпропетровськ можуть перейменувати на Дніпро - Шебанов
Теги:
Loading...