Новорічний стіл українські козаки пропонують прикрасити кулішем

    Новорічний стіл українські козаки пропонують прикрасити кулішем. За кілька днів до зимових свят вони влаштували дегустацію козацької каші і розказали, як її варити. Запевняють - це смачно, корисно та ще й дешево. Кулінарні секрети далі у сюжеті Юлії Фінгарет.

    Журналіст "5 канал": "Куліш козаки готували самостійно, а от пшоно для них в дорогу збирали жінки. Обсмажували його ретельно та примовляли: "На кохання та на перемогу".

    Наталя Федорко, козачка: "Заговорювала і на кохання, але більше заговорювали на здоров`я, щоб козак не отримував смертельних ран у бою".

    Мішечки із пшоном козаки прив`язували до сідла. Куліш - був чи не єдиним частуванням у походах.

    Яна Калініченко: "Кожен по жменьці спочатку скинув у казан, потім насипали собі, сідали навколо вогнища і їли". 

    Аліса Якушина, козачка: "З глиняної тарілки і дерев`яної ложки він виходить набагато смачніше".

    Людмила Столярчук, козачка: "Саме по ложці можна було дізнатися, чи це свій, чи це чужий".

    Зазвичай куліш варили - нашвидкуруч - у перервах між "боями". Тому і рецепт його - найпростіший. Пшоно, вода:

    Людмила Столярчук, козачка: "І трошечки солі, і трошечки степового часнику - єдиний рецепт".

    Кулінарні секрети підслуховують гості козацького обіду. Запашну кашу швиденько наминають і зауважують - чого страві не вистачає: 

    Козак: "В походах наші прадіди сала не вживали".

    Ні сала, ні м`яса з собою не брали. Утім, коли вже додому поверталися, об"їдалися козаки - на 10 походів наперед.

    Козак: "Борщ, вареники, ковбаска, голубці".

    Навіть олів`є та шубу на Новорічному  застіллі козаки збираються замінити кулішем. Утім господині з тої ідеї лише сміються.

    Юлія Фінгарет, Сергій Клименко, "5 канал"

    Попередній матеріал
    Сутички у Сирії: 8 людей загинули
    Наступний матеріал
    Заворушення в центрі Києва: поліція заблокувала прохід з вулиці Інститутська
    Теги: