Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-8°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
  • BTC
25.64
Завантаження
Сховати

На Закарпатті стартував фестиваль "Гуцульська ріпа"

Величезний картопляний пиріг спекли учасники 5-го закарпатського кулінарного фестивалю «Гуцульська ріпа» . А ще ґадзині Рахівського району презентували на святі власні рецепти із картоплі. Масовими святкуваннями у селі Лазещина завершується збір ріпи, як називають картоплю закарпатці.

Тут її смажать, печуть, парять, фарширують та варять. Адже вважають картоплю - головною годувальницею. Після завершення сезону збору ріпи, як називають цю городину самі закарпатці, - селяни влаштовують справжнє свято.

У Лазещині, де вкотре відбувається фестиваль "Гуцульська ріпа", добре знаються на стравах із картоплі. У кожної господині  - їх понад півсотні. Колись наїдки із ріпи слугували чабанам за хліб.  

Ганна Калинюк: "Колись давно наші прадіди йшли на роботу на цілу неділю вони не мали можливості вертатися кожен день і жінка йому пекла терченик або такий ріпляник пекла і до того давала кусок сала - ріпа постійно була".

Вправна господиня Феодосія Шеп"юк, незважаючи на поважний вік, на фестивалі допомогає доньці. За власним рецептом зготувала кілька страв. Каже, вони ніколи не набридають. Смак  ріпи - це смак дитинства.   

Феодосія Шеп`юк: "Я як до школи ходила, приходимо з школи кулеші – ріпа ту чуть-чуть мелайної муки, то-то замішають і до того є масло, бринза, молоко".

Посмакувати ріпою та за народними рецептами з`їхалися на фестиваль численні туристи. Кримчанка Інна відпочиває в одному із закарпатських санаторіїв. Сюди приїхала навмисно. Як і інший гість - із сусідньої Чехії.

Інна, туристка з Криму: "Пусть бы эта традиция развивалась, потому что никто об этом не знает, толком никто не знает, и было бы хорошо, чтобы сюда приезжали больше людей, это большой праздник и светлые чувства".

Лукас, турист із Чехії, переклад: "Хочемо побачити місцевий фольклор, місцеві страви. Це – чудове свято, гарна природа, прекрасна атмосфера".

На фестивалі  місцеві газдині  влаштували майстер-класи з приготування страв із картоплі. Вони вчили пекти  картопляники, кремзлики, вареники з ріпою, пюре по-полонинськи, крученики за різною рецептурою. Пригощали усіх домашніми напоями. А розважали гостей троїсті музики.  

Світлана Максимова, Микола Скунць, Закарпаття, "5 канал"

 

Теги:
Останнє редагування: 17:26 19 вересня 2011
Новини партнерів