Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-10°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
  • BTC
25.9
Завантаження
Сховати

Колекцією ресторанних меню Курнонського презентували в Львові

Частину колекції ресторанних меню знаменитого французького гастрономічного критика, який писав під псевдонімом Князь Курнонський, презентували у Львові. Відтепер можна порівняти асортимент найкращих паризьких ресторанів із сучасними вітчизняними картами страв. А мистецтвознавці запевняють - за колекцією Курнонського можна достеменно вивчити кулінарні уподобання французів - від початку до середини минулого століття.

"Львівська" колекція є частиною великої збірки ресторанних меню, яку підготував Моріс Сейланд. Він - найвідоміший гастрономічний критик Франції початку минулого століття. Прославився Сейланд під псевдонімом Князь Курнонський - як автор багатотомного довыдника “Гастрономічна Франція”, розповідає мистецтвознавець. Вікторія Сусак не один рік досліджувала ресторанні карти Курнонського. Каже, він зібрав 6 тисяч меню у тих місцях, де побував. Кожне з них - унікальне.

Вікторія Сусак, мистецтвознавець: "Ви бачите тут ніби біле, а насправді там сліпе тиснення. Тобто, якщо скерувати світло під кутом, то ви зможете прочитати, що було заплановане в меню".

Для оформленням меню французьких ресторанів зазвичай запрошували відомих  художників. За словами фахівців, більшість із ресторанних карт можна вважати витворами мистецтва.

Вікторія Сусак, мистецтвознавець: "Це цілий світ і це дуже цікавий світ за яким стоїть не тільки питання що їли. А питання які страви. Коли були популярні дальше питання, як можна подати і презентувати меню, за цим стоїть теж питання, як можна оформити і меню стає вже витвором мистецтва".

Частину меню з колекції Курнонського привіз до Львова ресторатор Вардкес Арзуманян. Він придбав їх на французському аукціоні. Тепер хоче випустити їх окремим виданням.
 
Вардкес Арзуманян, ресторатор: "Во Львове всегда деятели искусства принимали участие в ресторанной жизни, это какието впоетические вечера. Это и художники расписивали меню, я считаю, что Курнонский должен бить во Львове и эта колекция должна бить во Львове".

Нині похизуватися екземплярами із зібрАння меню найвідомішого кулінарного критика можуть лише кілька  колекціонерів. Відтепер у Львові з унікальними ресторанними картами може ознайомитися кожен охочий.

Олександр Ваврищук, Євген Радіон, Львів, "5 канал"

Теги:
Останнє редагування: 19:14 15 березня 2012
Новини партнерів