Колекцією ресторанних меню Курнонського презентували в Львові

    Частину колекції ресторанних меню знаменитого французького гастрономічного критика, який писав під псевдонімом Князь Курнонський, презентували у Львові. Відтепер можна порівняти асортимент найкращих паризьких ресторанів із сучасними вітчизняними картами страв. А мистецтвознавці запевняють - за колекцією Курнонського можна достеменно вивчити кулінарні уподобання французів - від початку до середини минулого століття.

    "Львівська" колекція є частиною великої збірки ресторанних меню, яку підготував Моріс Сейланд. Він - найвідоміший гастрономічний критик Франції початку минулого століття. Прославився Сейланд під псевдонімом Князь Курнонський - як автор багатотомного довыдника “Гастрономічна Франція”, розповідає мистецтвознавець. Вікторія Сусак не один рік досліджувала ресторанні карти Курнонського. Каже, він зібрав 6 тисяч меню у тих місцях, де побував. Кожне з них - унікальне.

    Вікторія Сусак, мистецтвознавець: "Ви бачите тут ніби біле, а насправді там сліпе тиснення. Тобто, якщо скерувати світло під кутом, то ви зможете прочитати, що було заплановане в меню".

    Для оформленням меню французьких ресторанів зазвичай запрошували відомих  художників. За словами фахівців, більшість із ресторанних карт можна вважати витворами мистецтва.

    Вікторія Сусак, мистецтвознавець: "Це цілий світ і це дуже цікавий світ за яким стоїть не тільки питання що їли. А питання які страви. Коли були популярні дальше питання, як можна подати і презентувати меню, за цим стоїть теж питання, як можна оформити і меню стає вже витвором мистецтва".

    Частину меню з колекції Курнонського привіз до Львова ресторатор Вардкес Арзуманян. Він придбав їх на французському аукціоні. Тепер хоче випустити їх окремим виданням.
     
    Вардкес Арзуманян, ресторатор: "Во Львове всегда деятели искусства принимали участие в ресторанной жизни, это какието впоетические вечера. Это и художники расписивали меню, я считаю, что Курнонский должен бить во Львове и эта колекция должна бить во Львове".

    Нині похизуватися екземплярами із зібрАння меню найвідомішого кулінарного критика можуть лише кілька  колекціонерів. Відтепер у Львові з унікальними ресторанними картами може ознайомитися кожен охочий.

    Олександр Ваврищук, Євген Радіон, Львів, "5 канал"

    Попередній матеріал
    Десятикласники Київщини вчилися рятувати життя
    Наступний матеріал
    Штаб: Загинули двоє бійців АТО, поблизу шахти Бутівка українських захисників обстрілював танк
    Теги: