МінАПК: пекарі штучно провокують подорожчання хліба (РЕПОРТАЖ)

    Україна спокійно може уникнути хлібної кризи і будь-якого подорожчання найголовнішого продукту. Коментуючи ситуацію на Київщині, хлібзаводам якої бракує борошна, міністр аграрної політики запевнив, що пекарі лише мають попросити і їм нададуть сировину з Аграрного фонду. Однак, вони цього не роблять - кажуть у МінАПК. Самі ж столичні хлібзаводи вирішили лише частково виконати свої погрози - і не припинили поставки продукції у область, а лише обмежили їх.
    Олена Угрин, 5 канал: "У відомій казці, щоб спекти колобка, бабуся вишкребла залишки муки. Така ж доля може чекати і київських пекарів: щоб нагодувати столицю, вони уже вишкрібають останнє борошно. І кажуть, - його залишилось не більше, ніж на тиждень. А тому машини, які сьогодні виїжджають з воріт хлібзаводів не повинні везти нейважливіший продукт у передмістя. Відтепер київський хліб має бути лише для киян".

    Принаймні, так ще учора заявляли у компанії "Хліб Києва", одному з найбільших виробників столиці. Втім, до радикальних кроків пекарі поки що не вдаються, і наразі вивезення хліба у регіони лише скоротили - на 30 відсотків. А ультиматум відтермінували на кілька дінв.

    Ігор Мазурика, голова правління ВАТ "Хліб Києва": "У нас залишилось на 5 днів взагалі борошна. По тим обсягам, які ми сьогодні вивозим. Якщо ми будемо зменшувати відпуск продукції за межі Києва, а це більше 100 тонн, значить борошна залишається трошки більше".

    Борошна вдосталь у Держрезерві, його лише треба попросити. Кажуть у Міністерстві аграрної поілтики. Його чільник Юрій Мельник упевнений - і ціни утримати,  і обсяги виробництва зберегти - цілком реально. Тільки столичні виробники допомогу чомусь ігнорують.

    Юрій Мельник, міністр аграрної політики: "Тому говорити про підвищення ціни, а з іншого боку не скористатися пропозицією державного агента, це мабуть, неправильно і не зовсім економічно. Маючи з постачань нуль з аграрного фонду для пекарів і говорити про те, що сьогодні є брак борошна, це непрофесійно і необґрунтовано".

    У області столичних проблем не відчувають. Кореспонденти "П`ятого" побували в Обухові, Українці та Ржищеві.  Хліб є. Київський. Щоправда, подорожчав. Так у Ново-Петрівцях, - буханець "Українського" тепер коштує 3.20. Про скорочення ж постачання хліба до їхніх містечок тамтешні мешканці знають лише з телебачення.

    Не вірять в реальність зменшення київського постачання і самі працівники хлібзаводів. Кажуть, - це надто прибутковий бізнес, щоби його припиняти. Адже ціна на один той самий сорт у Києві та по Україні коливається мало не на гривню. 

    Петро, водій хлібзаводу: "Не знаю, як тут рядом з Києвом, але наприклад я їжджу в Вінницьку область до тещі своєї, в Житомирську, там батон коштує 2.20 уже цілий рік, хліб "Український" теж більше 2 гривень коштує".

    Нині ж столичні виробники скаржаться - працюють собі у збиток - втрачають 37 копійок на кожній гривні "Українського" хліба. Якщо ж з 18 липня ціни на основний продукт зростуть, - обмежень на вивезення не буде. Проте чи дозволить столична влада підвищити вартість - невідомо. У Київській мерії для заводів уже віднайшли 37 мільйонів гривень компенсації. Але формально виділити ці кошти зможе лише Київрада на засіданні у четвер. 

    Олена Угрин, Олександр Аргат, Олександр Тищенко, 5 канал
    Попередній матеріал
    Обама обіцяє негайно вивести війська з Іраку
    Наступний матеріал
    Антикорупційні мітинги #ДимонОтветит у Москві: російські силовики затримали понад тисячу людей
    Теги: