Київ
  • Київ
  • Вінниця‎
  • Дніпропетровськ‎
  • Донецьк‎
  • Житомир‎
  • Запоріжж я‎
  • Івано-Франківськ
  • Кіровоград
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Львів‎
  • Миколаїв‎
  • Одеса‎
  • Полтава
  • Рівне‎
  • Сімферополь
  • Севастополь
  • Суми
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький‎
  • Черкаси‎
  • Чернівці‎
  • Чернігів‎
-11°C
USD
  • EUR
  • RUR
  • USD
  • BTC
26.1
Завантаження
Сховати

Ковбасу з сої українці їстимуть ще рік

Ще рік із соєю. Держспоживстандарт вже вкотре переніс впровадження нових норм для виробництва ковбас. Вимоги щодо заборони харчових добавок та дотримання стовідсоткового вмісту м`яса в ковбасі відклали ще на рік.

Директор лабораторії харчових продуктів Сергій Зорін за двадцять років роботи виявив не одну сумнівну ковбасу. Проте через рішення чиновників не надто й сумує. Каже, все одно нові стандарти аж ніяк не вплинуть на виробництво ковбас.

Сергій Зорін, керівник лабораторії харчових продуктів: "Нет гарантии что даже если будут ГОСТы за старые совесткие времена, что туда не попадет сырье контрабандное, не понятно какой состав и антибиотики и что хочешьчто будет оно произведено в нормальных условиях и нормальных условиях хранения".

Хай рік стане вічністю - моляться виробники ковбас. Кажуть, нові правила, які переписані зі старих радянських стандартів, погіршать і до того нелегкі умови роботи вітчизняних компаній порівняно з європейськими. Мовляв, на Заході ніхто не каже виробникам, що і скільки класти в ковбаси. Через це за нових умов імпортери поглинуть український ринок. А закиди у перебільшенні частки сої та інших домішок у продукті відкидають.

Андрій Порох, гендиректор компанії -виробника ковбас: "Если по старым рецептурам проивзести да это будет более мясная колбаса, которая будет на 30-40% дороже, чем сегодня, эта продукция которая будет абсолютно безвкусая, потому что сырье поменяла свои свойства и которая будет не стандартного цвета - серо-синие, зеленые. Потому что запрещены использовать красители котореы вообще разрешены. Они даже на витрине будут иметь отторгающий вид".

Стандарти на ковбаси хотіли запровадити ще в серпні минулого року. Але вже тричі відкладали. Експерти щоразу знаходять у нових нормах все більше прогалин. Одна з них - дефіцит худоби, що унеможливлює забезпечення стовідсокового вмісту мяса в ковбасі за новими правилами. Проте урядовці обіцяють за рік усе остаточно вирішити.

Богдан Данилишин, міністр економіки: "Наразі комісія розбирається, ми приберемо всі недоліки і 1 січня 2010 нові норми наберуть чинності".

Та й тут не все так просто. Як пояснюють виробники, для них - найкращий вихід із запровадженням нових стандартів -  реєстрація підприємства за кордоном. АджЕ нові норми поширюються лише на вітчизняних виробників.

Азад Сафаров, Денис Ковальов, Іван Головач, 5 канал

Теги:
Останнє редагування: 00:43 17 січня 2009
Новини партнерів