70 років тому у Європі почали масово продавати розчинну каву

    Найбадьоріший напій у світі святкує ювілей - рівно 70 років, відколи на європейських ринках почала масово продаватися розчинна кава. Швидка у приготуванні та недорога для покупця, вона зовоювала мільйони прихильників по всьому світу. Перший сплеск популярності цього продукту припав на повоєнні роки: розчинну каву тоді вважали високо-технологічним продуктом, ознакою нової епохи. Нині ж "швидку каву" п`ють здебільшого у небагатих країнах.

    Ксенія Новікова, 5 канал: "Для того, щоб приготувати порцію кави у офісних умовах, потрібно небагато: порожній стакан, ложка кави і цукру та - гаряча вода... Тридцять секунд - не більше".

    Щодня цей ритуал повторюють мільйони українців. За статистикою, у нас по-справжньому заварюють лише одну із п`яти кавових порцій. Решта - розчинні напої, недорогі та швидкі. Випиваємо їх не менше ніж тричі на день. За рік набігає понад кілограм зерен на одного українця, незалежно від віку.

    Сергій Ремінний, представник Європейської асоціації кави: "Привычек особых у нас сегодня нет, мы просто начинаем пробовать.  Эта цифра очень красивая, она перешагнула килограмм кофе на среднестатичтического украинца в год. Эта цифра за последние 4-5 лет увеличилась вдвое".

    Утім, до справжніх кавоманів нам ще й досі далеко. В Європі кава (зокрема і розчинна) - це елемент культури, соціальний напій. Італієць заходить до кав`ярні разів по вісім на добу - щоби відпочити і розважитись. Швед - не починає без гарячої чашки жодної важливої розмови. Українці ж п`ють каву в основному, щоби прокинутись.

    Марина, кавоманка: "Зазвичай, вдома я п`ю натуральну каву... а протягом дня - це звичайна розчинна кава, те, що є на роботі...Одного разу я випила вісім чашок кави, мені було дуже погано. Більше такого не роблю".

    Лікарі радять  - максимум - три горнятка кави на день. Байдуже - натуральної чи розчинної. Адже, у великій чашці "швидкої кави" стільки ж кофеїну, як у крихітній філіжанці з кав`ярні. Водночас, ціна у порції бадьорості - дуже і дуже різна. Чашка найдешевшої розчинної кави удома обІйдеться у 10-15 копійок, натуральної - удесятеро дорожче. Якщо ще й запрошувати гостей - доведеться витрачати на духмяний напій кількасот гривень на місяць.

    Марина, кавоманка: "Зазвичай це десь гривень 200..."

    Якщо ж додати до цієї суми кав`ярні - витрати злітають до небес. Тістечка, морозиво, модні коктейлі, торгові націнки. Саме тому мільйони людей і надалі надають перевагу каві розчинній. Нехай вона не така багата на смак, проте гаманець кавомана береже непогано.

    Ксенія Новікова, 5 канал

    Попередній матеріал
    У прокат вийшов фільм "Секретні матеріали 2: Хочу вірити" (РЕПОРТАЖ)
    Наступний матеріал
    Судова колізія: "Арчазія" вважає, що має право на реконструкцію НСК "Олімпійський"
    Теги: